Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Moje důvody pro vstup do aktivních záloh

Moje důvody pro vstup do aktivních záloh



Když jsem byl malý, dokázal jsem strávit celé dny listováním encyklopedií o rytířích, vojácích, císařích či jiných hrdinech z historie. Bavili mě příběhy o lidech s velkou kuráží. Jelikož je maminka ex-učitelka dějepisu, tak knížky o historii tvořili většinu naší knihovny. Křížové výpravy, Hernán Cortés a osídlování Mexika, Hunské tažení vedené Attilou a mnoho dalších. Inspirovali mě jejich příběhy heroismu a kvůli tomu, že internet ještě nebyl všudypřítomný jako tomu je teď, byli to jediní hrdinové, ke kterým jsem měl přístup.

Přetočeno o několik let dopředu. Rozhodl jsem se ochutnat jaké to v armádě bude. Zkusit si jaký je to pocit nosit uniformu svého národa. Abych byl přesný, jedná se o aktivní zálohy. Co to jsou aktivní zálohy? Velmi zjednodušeně si rozdělíme vojáky na vojáky z povolání a vojáky v aktivních zálohách. Jaké jsou rozdíly? Voják z povolání je full-time job. Voják v aktivních zálohách se účastní cvičení, které jsou zpravidla v rozsahu 4-6 týdnu v roce. Ne v kuse, ale rozložené na týdenní či dvoutýdenní cvičení. Voják v aktivní záloze může odmítnout z jakýchkoliv důvodů svoji přítomnost na cvičení. Výhoda je v tom, že zaměstnavatel (v případě podnikatelů vy sami) musí dle zákona zaměstnance na cvičení pustit. A podle účastni na cvičeních je vypočítaná vojákovi patřičná odměna.

"Slow is smooth and smooth is fast." ~ říkadlo SEALů

Níže jsem vypsal svoje důvody proč jsem se rozhodl ke službě u aktivních záloh:

  1. Na rozdíl od vojenské univerzity, kde se po dostudování školy zavážete ke službě minimum 10 let (dvojnásobek doby studia), jsou aktivní zálohy minimálním závazkem. Jako čerstvý záložák podepisujete smlouvu na 2 roky služby. První krok je základní výcvik ve Vyškově, který trvá 4 týdny. Druhým krokem je výběrové řízení k jednotce aktivních záloh dle vašeho výběru. Některé jednotky výběrové řízení nemají, jiné mají téměr masochistické podmínky pro přijetí, ale o tom později. Zkuste hádat, kterou jsem si vybral já?
    S předpokladem, že dokončíte základní výcvik ve Vyškově jste přeřazeni k vámi zvolené jednotce a s tou se účastníte různých cvičení. Tyto cvičení jsou z pravidla týdenní či dvoutýdenní v celkovém rozsahu 4-6 týdnů za jeden rok. Harmonogram těchto cvičení dostáváte na 6 měsíců dopředu a před každým cvičením vám přijde povolávací rozkaz, který můžete, ale nemusíte přijmout. Díky tomu máte určitou flexibilitu.

  2. Armáda je pro mě zajímavé spojením intelektuálna a fyzična, čímž je pro mě velmi zajímavým mixem. Sport byl, je a bude neoddělitelnou součástí toho kým jsem a na cvičeních se určitě fyzicky nudit nebudeme.
    Intelekt je pro mě ztělesněním zvědavosti. O věcech, které mě zajímají chci vědět všechno. Chci mít znovu dětskou mysl. Být přítomný. Zvědavý. Ptát se na "proč" otázky dokud nebudu spokojen s odpovědí. Odpověď typu "protože takto se to u nás dělá" pro mě není dostačující. Chci vědět proč. Chci se naučit jednat po tlakem.

  3. Slyšel jsem příběhy o lidech, kteří si sáhli na mentální a fyzické dno a vrátili se znovuzrození. Lepší. Silnější. Odolnější. To si chci zažít. Je to něco jako, když Fénix vstane z popela. Jsme velmi dobří v nevyužívání svého potenciálu. Děláme naprosté minimum. Spadneme do návyků, které nás nijak neposouvají. Využíváme 40% našeho potenciálu. Proč to teď zmiňuju?
    Jednotka, kterou jsem si zvolil je 601. skupina speciálních sil. Ta je specifická tím, že má nejpřísnější přijímací řízení. Jen pro představu, na maximální počet bodů byste museli: uběhnout 4,5 km za 12 minut, udělat 62 kliků bez přestávky, 48x se přitáhnout na hrazdě, udělat 80 leh sedů a uplavat 300 metrů za 5 minut. Sami o sobě to jsou cvičení na které se s kvalitní přípravou dá připravit. Zisk maximálního počtu bodů patřičně snižuje představa, že budou vykonány v rámci jedné hodiny. 
    Těším se. Bojím se. A mix všech dalších emocí mezi tím. Po fyzické stránce to bude největší výzva, které jsem čelil. A to říká člověk, který před rokem neudělal víc jak 5 přítahů na hrazdě.

  4. Armáda je ztělesněním kázně a disciplíny, což je něco co mi historicky chybělo a pravděpodobně to byl jeden z důvodů, proč mě jako středoškoláka oslovila kariéra v armádě. 

  5. Chci dělat věci, které mi dávají smysl. Pomáhat ostatním mi dává smysl. Využít svého potenciálu mi dává smysl. Vědět jak se zachovat v rizikových situacích mi dává smysl. Nerad bych maloval čerta na zeď, ale je možné, že se dostanu do životně ohrožující situace. Pokud by něco takového nastalo, nemám jistotu v sám sebe, že bych věděl jak správně reagovat. Hodně dobrých věcí v životě proudí z dobrého tréninku. Být připraven se vyplatí i když situace nikdy nenastane. Řečeno jinak, připravenost bude platit své dividendy.

Služba v aktivních zálohách bude jeden z mých experimentů. Jsem zvědavý a stejně jako malé dítě mi chybí trpělivost. Mám dva roky na vyhodnocení experimentu, tak mi držte palce. Prvního srpna 2022 nastupuju. Udělám co bude v mých silách a pokusím se k tomu přistupovat s nulovými očekáváními, což se ukazuje býti velmi náročné.

TT

Zdroje

https://en.wikipedia.org/wiki/Hern%C3%A1n_Cort%C3%A9s#Destruction_of_Tenochtitl%C3%A1n

https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99%C3%AD%C5%BEov%C3%A9_v%C3%BDpravy

https://en.wikipedia.org/wiki/Attila

http://www.601skss.cz/Vyberove_rizeni/discipliny_tabulky.html


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů