Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Meditace neboli benchpress pro rozsah pozornosti

Meditace neboli benchpress pro rozsah pozornosti



Attention span, neboli rozsah pozornosti. Absolutně mi to nešlo přes jazyk, nicméně jsem chtěl zachovat jednotný jazyk, alespoň v nadpisu.

Každopádně, chci se podělit o moji zkušenost s meditací. Než se k tomu dostanu, rád bych parafrázoval mého oblíbence Tima Ferrisse, který dle mého velice trefně shrnuje co je realita obklopující "pravidelné meditátory".

Tim Ferriss říká, že meditace je jednou z věcí o které všichni říkají, že ji dělají, nicméně pravda je taková, že většina lidí jen přemýšlí nad tím co si dají k obědu se zavřenýma očima. Pravda je taková, že i já jsem tam byl. Ze začátku je poměrně těžké nepřemýšlet.

Co to je meditace? Podle wikipedie je definice následovná: "Meditation is a practice where an individual uses a technique – such as mindfulness, or focusing the mind on a particular object, thought, or activity – to train attention and awareness, and achieve a mentally clear and emotionally calm and stable state."

Kdybych to měl zestručnit, tak se jedná se o trénink pozornosti. Je potvrzeno všemožnými studiemi, že pravidelné meditování má mnoho benefitů. Pokud bych měl vyjmenovat celý seznam, tak tady budeme velmi dlouho. Mezi jedny z hlavních benefitů patří: zvýšená kreativita, prožívání přítomného okamžiku, větší míra tolerance a trpělivosti, redukování negativních emocí, zvládání stresu, lepší soustředění či dokonce potlačení ega.

Na základě výstupu ze studie v deníku NeuroImage, kde testovali tři skupiny - meditátory s letitými zkušenostmi, krátkodobé praktikanty a třetí skupinou, která mindfullness techniky nepraktikovala. Vypůjčím si jednu slibnou citaci: "mindfulness practices decrease the extent to which emotional stimuli hijack us" jinými slovy, praktikování mindfullness potlačuje emoční stimuly, které nás vysílají na horskou dráhu bez obsluhy. Soudě podle mých zkušeností, je emoční stabilita jeden z hlavních benefitů, které pravidelná meditace nabízí. I když je benefitů nespočet. Pro každého bude motivace jiná.

Když bude pravda řečena, myšlenka napsat tento článek ke mě přišla při meditaci. Konkrétně mě napadlo podělit se o techniku, která se jmenuje body scan a v obsáhlé verzi ji můžete najít v knížce "Minfulness in Eight Weeks by Donny Penman and Mark Williams". Pro začátek doporučuju si pustit audio nahrávku, kde budete mít kompletní instrukce jak na to. Sám bych to neřekl lépe. Podle toho kolik času máte si můžete zvolit kratší nebo delší verzi.

Rozumím vám pokud si myslíte, že meditování pro vás nemá smysl. Myslíte si, že na to nemáte čas. Musíte se věnovat urgentním věcem. Zkuste se zamyslet nad jednou věcí. Pokud byste dostali možnost zlepšit svůj život o 10%, nevzali byste ji?

TT

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Meditation

https://tim.blog/

https://news.wisc.edu/meditation-affects-brain-networks-differently-in-long-term-meditators-and-novices/

https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/mindfulness-in-eight-weeks.html?utm_source=google&utm_medium=surfaces&utm_campaign=shopping%20feed&utm_content=free%20google%20shopping%20clicks%20feed&gclid=CjwKCAiAwKyNBhBfEiwA_mrUMrupJU2NYA0tqt_j5oUTJ3qFmdn_peNM3hiA8LCaqRWvOFYTjp6cwRoCgwMQAvD_BwE

https://mindfulnessworks.com/audio_series/mindfulness-in-eight-weeks-meditations/

https://www.tenpercent.com/dan-harris-books


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů