Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Oslík, řeka a mrkve

Oslík, řeka a mrkve



"Wisdom is knowing the long-term consequences of our actions." ~ Naval Ravikant

Povím vám příběh o oslovi. Osel má žízeň a hlad zároveň. Po jeho pravici je řeka s pitnou vodou a po jeho levici je hromada mrkví. Oslík se dívá z prava do leva a pořád neví kam skočit jako první. Najíst se nebo napít se? To je oč tu běží. Tento koloběh se opakuje až dokud oslík neumře žízní.

Co si z toho vzít? Nebuďte jako oslík. Oslík a jeho problém se může zdát poměrně komickým i přesto se lidé nacházejí v identické situaci jako oslík. Neschopni se rozhodnout jakým směrem jít jako první a proto volí nečinnost.

Peter Diamandis má soubor principů podle kterých řídí svůj život. Jedním z nich je "pokud si musíte vybrat mezi dvěmi možnostmi, vyberte si obě" s čímž se dovolím pokorně nesoulasit. Pro kamaráda oslíka jsou obě dvě možnosti skvělá volba, ale je za tím mnohem více než to.

Maličká odbočka pro kontext do toho co to vůbec je schonost se rozhodovat. V podstatě je to dovednost udělat správné rozhodnoutí s informacemi, které máme k dispozici. Je to dovednost, která odděluje biliónové firmy od miliónových. Ředitel, CEO, hlava firmy nebo jakkoliv ho chcete nazvat. Prostě ten co řídí směr firmy je ve své pozici od toho aby správně rozhodoval. Platí tedy, že někdo kdo bude mít pravdu v 80% případů bude považován za hodnotnějšího CEO než někdo kdo má pravdu v 70% případů. V kontextu firmy, která "otáčí" biliónové obraty je to sakra rozdíl. Rozdíl mezi biliónem a miliónem se nám "smrtelníkům" může zdát jako zanedbatelný. Není tomu tak. Pomůže jednoduchá ilustrace - 100 000 000 000 (100 biliónu) vs 100 000 000 (miliónů)

Místo kde se s Peterovou myšlenkou nesouhlasím je v tom, že si nemyslím, že je moudré ve všech případech vybrat obě dvě možnosti. Možná proto má Peter určitý protokol, nevím. Nedostal se ke mě.

Dovolte jednu hypotézu: co když důvod proč nacisté prohráli druhou světovou válku byl v tom, že bojovali na moc frontách ve stejný čas? Kde bychom teď byli pokud by Hitler měl dobré vztahy se Stalinem a "nebodl ho do zad"? Oslovovali bychom se soudruhu...

Maličko nehezký myšlenkový experiment, ale čert to vem. Zkuste se odprostit od reality mojí hypotézy. Pointa je taková: čím bod soustředěnosti rozšiřuješ, tím těžší bude trefit přesný cíl. Řečeno jinak, pokud má člověk vícero projektů naráz, znamená to, že ani v jednom nedosáhne nejlepšího možného výsledku (bráno jako nejlepší výsledek s ohledem na potenciál jedince). Jeho nůžky soustředěnosti jsou otevřené dokořán. 

Sun Tzu píše, že pokud chceme porazit nepřítele, musíme soustředit veškerou svoji sílu na jeho nejslabší místo. Vezměme si tento příklad jako analogii pro to co jsem se snažil prosadit. Focus. 

Peterův přístup opomíjí zásadní věc. Předtím než jsme používali peníze jako nástroj pro směnu fungoval barterový neboli výměnný obchod. Jinými slovy něco za něco. Ty mi dáš kámen a já ti dám můj klacek. Stejně tak funguje život.

Vyměníte čas, který jste mohli strávit na činnosti X, abyste mohli dělat činnost Y.

Řečeno jinak, pokaždé když investujete svůj čas do nového projektu, znamená to, že obětujete svůj čas někde jinde. Velmi důležité. Představme si, že jsme postaveni před výběr ze dvou možností. Vybereme si obě dvě. Časem zjistíme, že jedem projekt je produktivní a ten druhý není. Logicky si říkáme: "tento projekt funguje, druhý projekt nefunguje". Přichází v úvahu zda-li projekt, který nenese plody utnout.

Co když důvod pro neúspěch jednoho projektu je ten, že jsme nebyli "all in"? Co když by úspěšný projekt, byl mega-úspěšný pokud bychom na něj soustředili veškerou mentální kapacitu? Nikdo nám nevrátí náš investovaný čas nazpět. 

Dovolte jednu myšlenku. Život má 4 nohy. Stejně jako židle. Těmi jsou: zdraví, rodina, přátelé, práce. Pokud chcete být úspěšní v jedné, musíte jednu obětovat. Pokud chcete být super-úspěšní, musíte obětovat dvě nohy.

Teď si to přečtěte ještě jednou.

Máte to? Nekecejte.

Odhaduju, že 24.3% z vás si to znovu přečetlo. Jestli tam vy patříte, gratuluju vám a mám na vás otázku. Zamyslete se nad ní a nechoďte spát jestli nebudete mít jasnou odpověď.

Co je pro vás opravdu důležité? Kde chcete být mega-úspěšní a co pro to budete muset obětovat?

TT


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů