Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Jakou roli má video v marketingovém mixu?

Jakou roli má video v marketingovém mixu?



 

Co se ve článku dozvíte?

  • Proč by nejen marketéři měli nastražit uši (pokud je již nastražené nemají) vstříc video produkci?

  • Co nám říkají čísla o sledovanosti na YouTube?

  • Kolik času průměrný člověk tráví sledováním video obsahu?

  • Co nám říká nárůst autentického obsahu v rámci osobního marketingu?

  • Jaké formy obsahu jsou nejvíce používány?

  • Za jakým účelem marketéři videa vytvářejí?

  • Které segmenty sázejí své žetony na video?

Proč by nejen marketéři měli nastražit uši (pokud už je nastražené nemají) vstříc video produkci? 

Tvrdá data jsou neúprosná. Začátkem pandemie konzumace video obsahu vystřelila jako raketa. Podle výzkumu portálu Wyzovl.cz vypadají statistiky video obsahu následovně:

  • 86% podniků používá video jako marketingový nástroj

  • 79% marketérů, kteří nepoužívají video říkají, že chtějí video používat v roce 2022 (více než 10% meziroční růst)

  • 62% dotazovaných říká, že úspěch u videa určuje míra angažovanosti, která zahrnuje "lajky", komentáře a sdílení

  • 87% marketérů říká, že video jim přineslo solidní ROI (návratnost investice)

 

Druhý nejvíce používaný vyhledávač - YouTube - zaznamenal v posledních letech signifikantní růst uživatelů 

Je zřejmé, že popularita videí narůstá na oblibě. Z 0,8 miliardy v roce 2012 na 2,6 miliardy v roce 2021 můžeme vnímat nárůst uživatelů YouTube v posledním desetiletí nevídaným. K celkovému počtu uživatelů YouTube se přidalo 1,8 miliardy nových uživatelů. Aby toho nebylo málo, YouTube s pýchou prezentuje, že jejich platformu každý měsíc používá více než ¼ světové populace. 

Pro některé cílové skupiny zůstává čtení stále preferovaným způsobem získávání informací. Každopádně konzumace video obsahu si dozajista našla svoji cílovou skupinu a proto "válka o pozornost" není zdaleka u konce.

 

Statistiky YouTube, které si zaslouží pozornost:

  • Poměr můžů-žen je 11:9

  • Nejvíce uživatelů spadá do věkové kategorie 15-35 let

  • Průměrný návštěvník zkontroluje YouTube 9x denně. (To je naprostá šílenost. Marketéři mají víc než 9 možností jak zachytit pozornost našeho zákazníka).

  • Pro B2B zákazníky je YouTube nejvíc používaná platforma pro dohledávání informací k nákupu a 50.9% uživatelů používá YouTube jako nástroj pro získání informacích o nákupu.

  • B2B firmy by měli zpozornit a neusnout na vavřínu. Znamená to, že každý druhý potenciální zákazník bude na YouTube zjišťovat informace o jejich produktu / službě . Jestliže jste v B2B a nemáte silnou prezenci na YouTube, pravděpodobně vám uniká potenciál pro růst.

  • Průměrný návštěvník stráví na YouTube 14 minut a 21 sekund.

  • Z 0,8 miliardy v roce 2012 na 2,6 miliardy v roce 2021.

  • Uživatelé YouTube konzumují denně více než 1 miliardu hodin videí, což zhruba odpovídá 5 miliardám videí.

 

Co nám říká nárůst autentického obsahu v rámci osobního marketingu?

Obsah tvořený “normálními” uživateli sociálních sítí je podle deníku Forbes.com na rostoucí křivce. S příchodem pandemie vyletěla konzumace obsahu exponencionálně.

 

Ku příkladu, poměrně nová platforma TikTok díky tomu v roce 2020 zaznamenala 85% nárůst svých uživatelů. Následující citace popisuje jak autenticita nabírá trendovosti na sociálních platformách pro které bývalo zvykem budování “falešné” identity.

 

"According to research by Global Web Index, 42% of social media users agree there’s been less pressure to portray an unrealistic image of their life on social media. More so than before, being relatable is driving clicks and attention. After being interesting and funny, being relatable is the third most powerful driver of online video shareability right now."

 

Na základě dat z Nielsen Consumer Index 92% lidí důveřuje uživately vytvořenému obsahu než klasické reklamě a proto přichází v úvahu navazování strategických spoluprácí s influencery. S předpokladem, že to není “sellout” vám může taková spolupráce zajistit zajímavý marketingový kanál pro vaši cílovou skupinu.

 

Jaké formy videa jsou nejvíce používány?

Podle již zmiňovaného výzkumu od Wyzovl.cz do TOP3 patří:

  • Ze 74% vysvětlující neboli "jak na..." videa

  • 68% mají videa na sociální sítě

  • 50% videa prezentující služby či produkty

Jak se říká, obrázek nese více než 1000 slov a proto na odpověď argumentu "proč používat video v marketingu?" slouží následující infografika. 

 
 

Díra na trhu je v oblasti video produkce podcastů, které se stávají mainstreamovým médiem.

 

Statistiky z roku 2019 poukazují na to, že jen 17% tvůrců podcastů využívá doprovodné video. Nadále není nenormální, že si lidé pouští podcast s video podkladem.

 

Vzorovým příkladem je Spotify, které podepsalo exkluzivní smlouvu s Joe Roganem a jeho pořadem “The Joe Rogan Experience” jehož smluvní částka se v té době pohybovala okolo 100 miliónu dolarů. Spekuluje se o tom, že tři a půl roční kontrakt má k dnešnímu dni přesahovat gigantických 200 miliónů dolarů.

 

S předpokladem rostoucího trendu video podcastů můžeme očekávat, že tento segment v následujících letech nabude nových výšin. 

 

Které segmenty sázejí své žetony na video?

 

Výrobní firmy

Téměř neuvěřitelných 81% dotázaných marketérů, kteří pracují ve výrobě, uvedlo, že již používají video ve své video marketingové strategii a plánech – to je více než v jakémkoli jiném odvětví a mnohem více než průměrné procento celkových marketérů používajících video. Proč je u výrobních firem video tak populární? Výroba je výjimečně konkurenční odvětví a video je skvělý způsob, jak se odlišit, uvést hodnotovou nabídku každého produktu a spojit se se zákazníky na osobnější úrovni. Příkladem je video České Zbrojovky.
 

Prodej nemovitostí

Podoba realitního průmyslu se díky internetu mění. Realitní trh je poměrně nasycený a spousta platforem uvádí stejné nemovitosti. Z toho důvodu se realitní makléři obracejí na video, aby pomohli svým portfoliím vyniknout oproti dravé konkurenci.
 

Realitní kanceláře používají video k získání trakce za různými účely, od videoprohlídek nemovitostí až po profily, které zvýrazňují vynikající makléře ve svých týmech.

 

Obecněji řečeno, realitní profesionálové používají video, aby poučili diváky o složitých tématech, která se dotýkají tohoto odvětví, jako jsou vysvětlující informace o zajištění hypoték s čímž se pojí aktuální navyšování úrokových sazeb.

 

Mileniálové, kteří jsou internetový "nativové" nyní tvoří největší segment trhu kupců domů. Data také poukazují, že nabídky obsahující video nebo virtuální prohlídku získávají o 400 % více dotazů ve srovnání s těmi, které využívají jen fotografie. Nejen, že video makléřům poskytuje konkurenční výhodu, ale je to velmi užitečný nástroj pro kupující. Ti si mohou udělat prohlídku domu snů doslova z gauče.

 

Tady je ukázka video pro realitního makléře z naši tvorby.

 

Finance

Peníze nejsou málokdy citlivým tématem. Ať už je vnímájí lidé jakkoliv, pro finanční instituce je zásadní podporovat u svých klientů pocit důvěry a jistoty.

 

Finanční společnosti se obracejí na video, aby vybudovaly a podpořily tuto důvěru u svých zákazníků.

 

Vysvětlující videa mohou zákazníkům pomoci poznat samotnou bankovní instituci nebo poskytnout návody k běžným transakcím.

 

Finanční instituce shromažďují více dat o zákaznících než kdykoli předtím. Jak se novinky z trhu rozvíjejí a finanční instituce digitalizují, aby držely krok s dobou, video obsah přivádí zákazníky do aktuálního dění. Video marketing pro finanční instituce zahrnuje originální obsah, který by jednotlivcům pomohl cítit se pohodlněji a pohodlněji při obchodování s velkými bankami.

 

Příkladem je video životního pojištění "Moje Jistota" od Komerční banky

 

Vytvořil Tomáš Tydlačka

 
 
 

Zdroje

 

https://www.wibbitz.com/blog/7-video-marketing-industries/

 

https://www.globalmediainsight.com/blog/youtube-users-statistics/

 

https://www.wyzowl.com/video-marketing-statistics/hstc=171085567.532194c7b93680be9dac52feb2a18847.1554208637927.1554208637927.1554208637927.1&hssc=171085567.1.1554208637927&hsfp=2377128649

 

https://www.forbes.com/sites/falonfatemi/2021/02/01/how-the-pandemic-has-changed-video-content-and-consumption/