Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Jak by vypadal tvůj život kdybys porazil strach?

Jak by vypadal tvůj život kdybys porazil strach?



Premeditatio malorum (pre-meditation of evils) je cvičení, ve kterém definujete věci, kterých se bojíte. Díky tomu získáte perspektivu. Zjistíte, že vaše obavy nejsou tak závažné jak se tváří. Napadá mě k tomu jedna analogie.

Představte si fotbalový zápas. V červených dresech nastupuje logika. V modrých dresech jsou oblečeni hráči emocí. Ve zkratce, logika v modrých dresech převálcuje emoce se skórem 10:0.

A to si myslím, že do určité jisté vystihuje tohle cvičení. Určitě tím nemířím k tomu, že cítit emoce je špatná věc. Jsme lidé. Ale to není pointa.

Chci tím říci, že definovat svoje strachy a mít logický plán v případě, že situace, kterých se obáváme opravdu nastanou je velice efektivní plán pro vnitřní klid.

Naše obavy a strachy jsou mnohdy, logicky vzato, prostě kraviny. Myslíme si, že když se stane X, nastane Y. Bojíme se, co nám řekne šéf, když se ho zeptáme o zvýšení platu. Bojíme se, jak bude reagovat slečna, když ji na ulici oslovíme. Bojíme se toho, že přijdeme o všechny peníze a proto nezačneme nikdy investovat. Bojíme se co si o nás lidé pomyslí a proto děláme to co všichni ostatní. Bojíme se postavit někomu silnějšímu i když víme, že je to správná věc.

Často nedostanete to co chcete. Takový život prostě je. Čím dříve to přijmete, tím lépe. Věci jsou často mimo vaši zónu kontroly. A právě proto je dobré na takové situaci být připraven.

Bez dalšího oddalování. Jak na to? Všechno co budete potřebovat je tužka, papír a klid na minimálně 60 minut.

První stránka

Cílem první stránky je identifikovat věci, kterých se bojíte. Základní otázka je.

Co kdyby se stalo … ?

Na místo tří teček si doplňte cokoliv co vás napadne. Cokoliv čeho se bojíte. Z čeho máte obavy. Chcete mít alespoň 10-20 příkladů.

Pro představu to s ohledem na život podnikatele může být například. Co kdybych přišel o svého nejlepšího klienta? Co když mi vláda s ohledem na COVID zakáže provozovat osobní prodej? Vaše odpovědi si pište do číselného seznamu od 1…20 a sloupeček si označte písmenem D.

Máte 10-20 definic? Fantastické, přejdeme k druhému kroku.

A tím je prevence. Tak jako u doktora dostáváte „preventivní očkování“ proti nemocem i strachům a obavám lze předcházet. Jinými slovy.

Jak můžu předejít této situaci? Nebo. Jak můžu zabránit manifestaci této obavy?

Postup je jednoduchý. Vezměte si první definici a napište jak jí můžete předejít. Pokud bych to měl vztáhnout na první příklad ztráty nejlepšího klienta, můžete situaci předejít například tím, že si najdeme víc takových klientů. A tímto stylem jdete bod po bodu dokud nedojdete k poslední definici. Tento sloupek označte písmenem P.

Hotovo? Skvělé, jdeme dál.

Třetí a poslední krok na první stránce je řešení. A to v tom smyslu, že pokud situace doopravdy nastane.

Jaké je řešení na … situaci? A nebo za mě skvělá otázka. Je někdo kdo stejnou situaci v minulosti vyřešil?

Pravděpodobnost je taková, že odpověď je „ano“. Tak se nabízí se zeptat. Jak danou situaci vyřešil?

A stejně jako u předešlých kroků i u sloupečku s řešením projdeme všechny definice a vymyslíme jak bychom je napravily pokud by nastaly. Tento sloupec si označte písmenem Ř.

Máte napsány všechny řešení? Super. Jak se cítíte? Spadlo vám ze zad břemeno? Cítíte apatii? Cítíte nadšení? Nudíte se?

To je celá první stránka. Můžeme jít na další.

Druhá stránka

Pro tentokrát to nebude psaní do sloupců. Mějte na paměti cvičení, které jste si dělali na první stránce. Položím vám otázku a po dobu alespoň 15 minut se nad ní zamyslete a vaši odpověď napište na papír.

Jaký by mohl být výsledek alespoň částečného úspěchu?

Nepodvádíš? Opravdu jsi psal alespoň 15 minut? Oukej. Můžeš dál. To co bude následovat je stránka třetí a taky stránka nejdůležitější. Pokud je 11 hodin večer a ty u toho mžouráš, přestaň. Jdi si dát kafe. Tvůj spánek ti nepoděkuje, ale čert to vem. A teď vážně. Pointa je jedna. A to, že tahle stránka je opravdu důležitá.

Třetí stránka

Banky lidem účtují úroky. A stejně jako banky účtují úroky, stejně tak strach účtuje úroky z vašich snů a cílů. Někdy si vezme část, někdy dokonce celý život. Problém není v tom, že by lidé byly až moc aktivní. I když dělat moc věcí není zrovna ideální. Problém je v nečinnosti. Jsme paralyzováni strachem a to vede k pasivitě. Proto poslední i nejdůležitější stránka odpovídá na tuto otázku.

Jaká je cena za nečinnost? (emočně, fyzicky, finančně, atd.)

Otázku si rozdělte na 3+ kategorie rozdělené podle časového horizontu. Například 6 měsíců, 12 měsíců, 36 měsíců. Do každé kategorie napište jaká bude cena za vaši pasivitu. Zase je ideální na této stránce strávit 15+ minut.

Možná vám bude dávat smysl váš papír spálit a tím symbolizovat, že nad vámi vaše strachy nemají převahu. Nevím, nemám s tím zkušenost. Každopádně chci říct, že tohle cvičení je jen a jen pro vás. Není určeno pro cizí oči. Jsou to vaše vnitřní bitvy. A stejně jako v bitvě může být pouze jeden generál. Tím generálem jste vy.

Dokončeno? A teď. Jak se cítíte?

Budu předpokládat, že jste nešvindlovali a poctivě jste udělali celé cvičení. Mám na vás další otázku.

Na stupnici od 1-10 (1 nejmenší a 10 největší) jak moc vás doopravdy vaše strachy limitují?

Není to náhodou pouze vaše představivost, která pracuje ve váš neprospěch? Seneca řekl, že víc trpíme v představách než v realitě. Což se nedá popřít. Kolikrát jste měli udělat něco o čem jste si mysleli, že bude procházka peklem a k vašemu konečnému zjištění to byla procházka nebem?

Na chvíli si dejte pauzu od toho co děláte. Zkuste si představit jak by váš život vypadal, kdybyste měli pod kontrolou věci, kterých se bojíte. Jen zkuste na chvíli zavřít oči a vizualizovat život, který byste mohli žít pokud by strach nebyl faktorem.

Myslím si, že je to možné. Kdy jindy než teď?

Poražte svoje strachy, buďte tou nejlepší verzí sebe sama. A další neděli uzavřeme sérii článků o Stoicismu.

Hodně lásky a zdraví.

TT


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů