Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > GIGO

GIGO



Co to znamená GIGO. Nebudu psát o gigolovy, nebojte. V angličtině to je Garbage in Garbage out. Pokud jste měli to štěstí a studovali jste na vysoké podnikovou ekonomii nebo jiné ekonomické předměty, tak znáte pojem aktiva a pasiva. Super! Já přemýšlím nad GIGO jako vstupy a výstupy. Jako bilanční rovnice u aktiv a pasiv. Uvedu příklad pro ty, co k ekonomii nenačichli: já sedím u stolu a cvakám na klávesnici svého Macbooku. Správně, tohle budeme považovat za výstup. Na druhou stranu, když jsem se včera díval, jak hráli v NBA Golden State Warriors proti San Antonio Spurs. You guessed it right. Tohle je vstup. Řečeno jinak: vytvářím něco? Výstup. Konzumuju něco? Vstup.

 

Pozor pozor, potřebuji ujasnit jednu věc. Pro nedostatek vystihujících slov jsem napsal konzumuji. To může svádět k tomu, že se bude jednat pouze o konzumaci informací (knížky, videa, podcasty, muzika, … doplň si to svoje). Velké ALE. Budeme nad tím přemýšlet jako veškeré vlivy, které na nás působí. Řečeno jinak: všechny vlivy, které naše hlavička musí zpracovávat. Tím myslím i konverzace s kamarádem nebo hudební žánr. Důvod, proč počítám i tohle, je jednoduchý. Všechny tyhle věci, které si do sebe pouštíme dobrovolně či nikoliv, nás ovlivňují. A když se pustím k jádru věci: koncept GIGO ve své podstatě říká, že pokud naše výstupy budou shit, výsledek bude taky shit. Smetí dovnitř, smetí ven.

 

Asi uhádnete, že ze mě nemusí být raketový inženýr, abych rozlousknul, o co tady půjde. Yes, budeme chtít mít co nejkvalitnější vstupy. A to s předpokladem, že chceme mít nejkvalitnější výstupy. 2+2 is 4, quick maths.

 

Tim Ferriss, diskutabilně jeden z mých nejoblíbenějších autorů, kterému vděčím za mnoho věcí, které mi dělají život lepším, řekl: nejlepší rada, kterou kdy dostal, byla tahle. „You are the average of 5 people you most associate with.“ Pojďme si to rozebrat. Co tím myslel je, že lidé se kterými trávíme nejvíce času determinují, kým se staneme. Respektive, my jsme průměrem těchto 5ti lidí. Když jsem se díval do svojí minulosti, abych tento koncept potvrdil / vyvrátil. Odpověď byla jednoznačná. HE IS RIGHT. Tak schválně, abych tady neblábolil jen já. Udělejte si svůj audit okolí a jeho vlivů. Zamyslete se: S jakými lidmi se nejvíce stýkám? Jaký mají tito lidé na mě vliv? Kdybych byl víc jako oni, líbilo by se mi jakým člověkem bych se stal?

 

Opravdu doporučuji dát si na čas a cvičení důkladně promyslet. Nebudu lhát když řeknu, že tohle byl jeden z mých největších „AHA“ momentů. Vědomí toho, že tito lidé na vás mají velký vliv. Výhoda „dospělého života“ (ten si definujeme jako všechno, co se děje po střední škole) je ta, že si tento kruh můžete navrhnout podle svého. Jste Coco Chanel svého okruhu blízkých přátel! Můžete si vybrat. A to jsou skvělé novinky! Mohli jste na základní škole ovlivnit s kým jste ve třídě? Ne. Pokud jste ve třídě měli kretény (jako třeba mě), smolíček. Bude to dlouhých 9 let. Mohli jste si vybrat s kým jste chodili do třídy na střední? Ne. Někteří se možná ptáte. A co vysoká? Protože jsem psal definici dospělého života jako všechno po střední, vysokou tady počítat nebudu. Je to jiné. Point je tento: mít kvalitní okruh přátel. Takový, že se nebudete stydět, jak se z vás stane průměr těchto lidí, je strašně, zdůrazňuji, strašně důležité. Teď když už tohle víte, vybírejte pečlivě. Je to vaše zodpovědnost. Váš život.

„If you are the smartest person in the room you are in the wrong room.“

Lorne Michaels to Marissa Mayer

Skokem zpátky ke GIGO. Ale ještě předtím, než se tam pustíme, pojďme si rozebrat tento citát. Souvisí to totiž s tím, o čem jsem psal. A to mít kvalitní vstupy ve formě přátel, kteří na vás mají dobrý vliv. Ono je fajn být nejchytřejším v místnosti. Je to fajn, protože jste v zóne. V zóně komfortu. A ano, ona je příjemná. Nemusíte čelit žádným výzvám. Vaše ego je zabalené v teplé peřince. Všechno je jednoduché. Jednoduchá je taky tahle rovnice. Pokud se nezlepšujete, znamená to, že se zhoršujete. Proto jsem velký věřící každodenních malých vylepšení. „Striving for the better. Day by day. Brick by brick.“ Pro nedostatek vystihujících českých slov.

 

Zase jsem zabočil do špatného odbočovacího pruhu. Jak přistupuju ke GIGO já? Ve svém digitálním deníku, mohl bych ho klidně nazvat můj druhý mozek, mám dvě kolonky. Výstupy a Vstupy. Mrkněte na obrázek.

Roam Research

 

Pro geeky: Software, který používám je Roam Research. Funguje na bázi programovacích příkazů a propojování bloků mezi sebou (to je ale na jiný post). Jednoduše si třídím vstupy X výstupy a zapisuji je do příslušných kolonek. Stejně jako musí být dodržená bilanční pravidla: aktiva=pasiva, tak i já se snažím, abych se nestal bezduchým konzumentem obsahu. Teď si možná říkáte, že zapisování všech vstupů musí být časově velmi náročné. Myslíte, že si zapisuji všechny vstupy? Hell NO. Důvod, proč to dělám, je jiný. Dávám si pozor, co si k sobě pustím, protože vím, že pokud to bude něco negativního, tak i já se budu cítit negativně. Je možné, že řeknu nebo udělám něco, co nebude úplně dobré. A to nechci. Tady máte i důvod, proč vůbec nesleduji zprávy. Proč jsem přestal být fanouškem sociálních médií. Můžu bez starostí říct, že pokud bych trávil většinu času na sociálních sítích, ani jeden z nás tady teď nesedí. Představte si, že jdete do strašidelného hradu. Nikdy nevíte, co tam na vás vyskočí. Pokud bych to měl shrnout: snažím se držet zenový balanc mezi těmito dvěma světy, být velmi vybíravý a opatrný, kam a komu propůjčuji svoji pozornost.

 

Doufám, že budete díky tomuto článku o kousilíneček lepší.

 

Přeji všem úspěšný týden.

Until next Sunday.

TT


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů