Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Chraň si nenahraditelný zdroj

Chraň si nenahraditelný zdroj



Neurovědec Andrew Huberman dostal v interviewu otázku: "Jaký je nejlepší posilovač výkon?" Na což odpověděl jednoslovně "spánek"


Mám vypozorováno, že funguju o level výš když spím 8+ hodin.


Poté je tady argument "spánek je pro sráče"


Nebo Elon a jeho 120 pracovní týden.


Lze určit co je správné?


Některým stačí pro optimální fungování 6 hodin spánku. Ještě bych neskákal radostí. Statistika je neúprosná. Jen 3 lidem ze 100 stačí doopravy jen 6 hodin pro optimální fungování (University of California - San Francisco). Bývalý NAVY Seal Jocko Willink má skvělý instagram. Každé ráno okolo 4 hodiny publikuje fotku jeho hodinek kdy jeho slovy "gets after it" ... což znamená, že si dává záhul v domácí posilovně. Je to návyk, který získal v armádě na zahraničních misích. Říká, že mu to dává psychologický boost. Má oddřepováno ještě než jeho "nepřítel" vstane z postele. Proč ho zmiňuju? Patří mezi jedny z mála lidí, kterým postačí 5-6 hodin spánku.


My smrtelníci musíme zkousnout fakt, že pro optimální výkon, 8-9 hodin is da number.


Představ si následující rovnici:

 

Kvalita spánku * kvantita vykonané práce = měřitelný výsledek výkonu

 

Za kvalitu spánku si dosaďme číslo od 0-1 a tudíž kvalita spánku bude amplifikovat všechno co v bdělosti děláme. Za práci si dosaď cokoliv co je ta TVOJE věc. Jsi student? Není problém. Změř si kolik ses toho naučil. Jsi sportovec? Dosaď si tvoji hlavní disciplínu. Jsi lehká žena? Dosaď si ...


Pojďme si vylosovat šťastných deset.

Řekněme, že jsem měl hrozný spánek. Pouhých 5 hodin. (na naši škále - 0.25) Čirou náhodou se jedna sklenka s drahou polovičkou proměnila ve 3 flašky. Jak se to stalo to já nevím. To je holt život. Ten stejný den budu pracovat 12 hodin. Bude to dřina a nebudu mít ze dne zapamatelnovatelný zážitek. 

Naše rovnice bude vypadat takto: 

Kvalita spánku (0.25) * (Kvantita vykonané práce) 12 = 4

Jistěže čas strávený na činnosti není sám o sobě vypovídající. Pro ilustraci to postačí, nicméně pro vlastní účely doporučuju zapřemýšlet jakou metriku má smysl sledovat.

OK.

Jdeme losovat druhé kolo šťastných deseti. 

V tento den jsem měl báječný spánek. Nejedl jsem žádné těžké jídlo 3 hodiny před večerníčkem. Měl jsem ten nejlepší sex v životě. Monstrózně jsem ... Tam nepůjdeme. Dvě hodiny před spaním jsem si nasadil brýle blokující 99% modrého světla, které se nekamarádí s našimi cirkadiáními hodinami. Jo a hodinku před zhaslými světli jsem pošmákl na hrstce kešu oříšků, které mají solidní porci přírodního melatoninu (zZzZzz hormonu) Jakmile na mě začala přicházet únava, šel jsem si lehnout - BEZ CHYTRÉHO FOUNU! Jo mileniálové, to čumíte co? Do říše snů odcházet já.

Další den se vzbudím plný energie. Stejně plný jako včera ... (if you know what I mean. NAUGHTY) Během dne budu pracovat 6 hodin a víš ty co. Cítím se tak odpočatě, že ani nemám potřebu jíst. Rozhodnu se pro 16 hodinový půst a tudíž dostanu extra kognitivní body

Goblin_male.jpeg

 

(keine jídlo = +3 cognition)

Mám čas na to abych se věnoval koníčkům, přítelkyni a dalším obsesím. Jelikož je všechno super rozhodnu se pracovat další 3 hodiny, protože proč ne?

Na konci dne jsem pracoval 9 hodin, měl jsem čas na mimo pracovní záliby a cítím se skvěle. A můj výkon?

 

Kvalita spánku (1) * (Kvantita vykonané práce) 9 = 9

To jest dáni a pány více než dvojnásobek toho co jsem udělal v den kdy jsem něměl daleko k delíriu a hlavně jsem něměl sex.

Chraňte si svůj nenahraditelný zdroj. Zdraví. Když musíš s autem do servisu, nejspíš ti ho opraví (pokud má hluboko do kapsy) Když musíš ty do servisu, je často pozdě. Začni dnes.

Jsem zvědavý, kolik hodin průměrně spíte?

A jaké "hacky" používáte na optimální ZzzzZzz?

TT


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů