Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Co mají ženy alkohol a páka společného?

Co mají ženy alkohol a páka společného?



Pokaždé co píšu, cítím klid. Jako bych joystickem ovládal postavičku. Jindy. Když nepíšu. Cítím nejistotu. Možná to je správné slovo. Jistota. Sebevědomí. Víra. Jakkoliv to řízneme, je to zajímavý pocit. Pocit, který zažívám teď a tady.

Co se změnilo?

Ne mnoho. Začal jsem psát rukou do deníku na místo počítače.


Přijde mi, že to podněcuje hluboké přemýšlení. Přece jen zabere víc energie napsat něco rukou než to vyklepat do počítače. 


Možná se to dá nazvat jako terapie. Sakra. Říkám si "proč to nedělám častěji?"


Co kdybych měl zápisník stále na očích? Jaká je minimální efektivní dávka pro vytvoření nového návyku?


OK. Měl jsem zařazenou jedničku a je na čase zašlápnout spojku a uvést kvedl (na to slovo bych si mohl vzít patent, ani Google si s ním neví rady) na dvojku.


Tento týden jsem se něco naučil! To něco nese jméno "leverage".


Dovolte krátký příběh. V roce 2020 jsem trávil slunečné léto v malebném anglickém městečku Brighton. V té době jsem měl šéfa Mika. Mike mi jednoho dne říkal "síla businessu s kvalitním cashflow je v jeho schopnosti páky (leverage)" Díval jsem se na něj a jemně jsem přikývnul, jako že rozumím tomu co mi říká. Doopravdy jsme neměl tucha co mi říká. Co to je ta páka? 


Začneme s úsměvnou citací Warrena Buffeta:

 

“My partner Charlie says there is only three ways a smart person can go broke: liquor, ladies and leverage,” he said. “Now the truth is — the first two he just added because they started with L — it’s leverage.”

 


 

 

Je vícero způsobů jak se na leverage dívat a bude záležet na kontextu ve kterém se o leveragování bavíme. Můj ex-boss Mike mířil tam, že podniky s kvalitním cash flow jsou pro banky oázami. Jinými slovy hodně peněz přitéká a odtéká a tím jsou v očích bank stabilními podniky. Co to znamená "hodně peněz" nechám bez odpovědi, jelikož to bude záležet na charakteru podniku. Pokud dovolíš patrné zjednodušení, tak Berkshire Hathaway a její kapitán Warren Buffet se stali jednou z nejúspěšnějších investičních firem díky leveragování a mnohému dalšímu.


Pro pochopení uvedu reprezentativní příklad. Smrtelníci jako my dostanou od banky nabídku pro úvěr zhruba do výše 500 000 Kč, což se bude odvíjet podle jejich příjmu. RSPN (celkové roční náklady na úvěr) bude 5% a doba splácení úvěru je 8 let. 


Když by se Warren stal smrtelníkem a rozhodl se použít leverage, půjčené peníze od banky vloží například do S&P 500, který kopíruje americký trh a dlouhodobě generuje průměrné zhodnocení 10.5% ročně ( což je mimochodem, velmi ne-Warrenovo rozhodnutí) Warrenovi by stačilo aby každý rok udělal alespoň 6% na jeho investici a mohl by si poklepat na rameno.


Po 8 letech by Warren svoji investici zdvojnásobil. Za jakou cenu? Celkové náklady u úvěr by byly 600 000 Kč. Net net, se tedy bavíme o zisku zhruba 400 000 Kč bez odečtení daně a inflace. Daně a inflace jsou důležité, ale teď nejsou podstatné.

Tohle je pouze ukázka toho co může udělat v podstatě většina pracujících. Podniky se solidním cashflow mají na druhou stranu k dispozici podpultové zboží. Dobrůtky.


Vysvětlím. Celkový majetek Warrenovi Berkshire je přes 700 biliónů dolarů: 700 * 1 000 000 000 000 * 21.8  = 1 526 160 000 000. Jinými slovy tolik nul, že se mi z toho přetáčí oči a moje peněženka vydává stejné zvuky jako hladový špekoun, který vidí billboard na MC Double Big Tasty Bacon.


V kontextu velkých podniků se bavíme o mnohem vyšších částkách. A proto leverage v některých případech dává smysl. Kdybych to měl shrnout do jedné věty, tak leverage je: využití stabilního cashflow podniku pro zvýšení zisku formou investic

 

 

Pozor na to co říkal Charlie Munger: leverage je dvousečná zbraň. Každý by si měl udělat svůj domácí úkol před tím než udělá jakékoliv finanční rozhodnutí. V žádném případě se nesnažím vyvolat žádnou reakci. Jde jen o sdílení mé zkušenosti s pochopením nového konceptu. #notafinancial advice


TT

 

Zdroje:

https://www.investopedia.com/ask/answers/042415/what-average-annual-return-sp-500.asp 

https://www.dividendgrowthinvestor.com/2021/04/warren-buffett-and-charlie-munger-on.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zetta


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů