Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Zlatý důl

Zlatý důl



Před pár týdny jsem objevil zlatý důl. Ptáte se správně „kde tento důl můžu najít?“ Odpověď je na internetu. Jmenuje se Naval Ravikant a bude velmi obtížné ho nějak škatulkovat, proto se o to ani nebudu pokoušet. Řekněme, že jeho hlavní činností je intestování. Naval má velice zajímavou perspektivu na svět, a proto si myslím, že by stála za rozebrání.

“Desire is a contract you make with yourself to be unhappy until you get what you want.”

Naval Ravikant

Co tím podle mého chtěl říci je to, že normální člověk touží po mnoho věcí, a protože všechny jeho touhy nejsou naplněny, přichází smutek, neštěstí, nenaplnění (jakkoliv tomu chceš říkat). Představte si to na příkladu Josefa. Josefovi je 35 let, chodí do práce, má rodinu a rád hraje na piáno. Josef by si chtěl koupit nové auto, protože ho jeho ojetá „Oktávka“ zlobí. S manželkou chtějí rekonstruovat byt ve kterém bydlí. Josef si poslední dobou říká, že ho rodičovství dostalo mimo formu, takže plánuje, že začne cvičit. Samozřejmě Josef pracuje jako pošťák a finance jsou velmi našpónované. Proto musí s nákupy počkat, jakmile budou mít více peněz, ale do té doby Josef nebude šťastný. Myslím, že podobný příklad by se dal uvést s instagramem. Ať už jsme si toho vědomi či nikoliv, porovnáváme se s ostatními a s fotkami, které na síť přidávají. Hezké auta, hezké tváře, hezké oblečení, hezké šperky a list by mohl jít dál a dál. Jinými slovy naše podvědomá mysl touží po věcech, které nemáme a to způsobuje pocit neštěstí. Naval má způsob, jak tohle neštěstí zlomit. Říká, že bychom si měli pečlivě vybrat jednu věc, po které budeme toužit. To znamená, že tahle věc by měla pro nás mít největší hodnotu. Už jsem tady v minulosti mluvil o tom, jak selektovat to, co je opravdu důležité. (více v tomto článku z Valentýna). Jde v podstatě o to stejné, jen to jinak pojmenoval. Pečlivě si vybereme jednu touhu, pro kterou budeme dočasně nešťastní a ostatní věci přijmeme takové, jaké jsou.

Fascinuje mě, že člověk, který se pohybuje ve zrychlené start-upové sféře si udělá prostor na takovou hloubku přemýšlení. Respekt. Naval má jeden koncept a o něm říká, že je možné, aby každý člověk dosáhl jeho naplnění. Říká, že všichni můžeme být: Happy, Healthy, Wealthy a to je překrásná myšlenka. Když si to vezmeme, hodně lidí co to, jak se říká v USA „made it“, mají bídný život a to často z toho důvodu, že šli přes mrtvoly. Jinými slovy, proto, aby se staly XYZ v ABC společnosti, obětovali doslova svoji duši se vším, co pro ně bylo důležité.

Další zlatá nugetka, kterou jsem si z poslouchání jeho rozhovorů odnesl, je způsob čtení knih. Když budu parafrázovat, tak čte se záměrem ukojení svoji intelektuální zvědavosti. Něco takového reálně vypadá tak, že v jeden okamžik bude mít na svojí čtečce knih rozečtených 50 knížek. Šáhne po právě té knížce, která kopíruje jeho náladu. V podstatě jde o to, že se ke knížkám přistupuje stejně, jako ke čtení blogu. Taky říká ke čtení jednu zajímavou věc a to tu, že bychom se neměli cítit špatně, když knížku odložíme, protože nás nebaví. Tohle u mě trefilo hřebík na hlavičku. Navíc aktuálně si knížky stahuju free of charge, takže můžu si zvyšovat level dopaminu neustálým uploadováním nových knížek do mých apple books #love it. Aktuálně s tímto stylem čtení experimentuji, takže očekávám, že o tom budu psát v následujících týdnech. Yeeeeey!

Když budu opravdu upřímný, vzal jsem si z jeho 4 rozhovorů opravdu hodně. Byla to poezie pro duši a mám v úkolníčku naplánovaný druhý poslech. Reference Vám dám zde: poslouchal jsem jeho 3 rozhovory u Tima Ferrisse 1st, 2nd, 3rd a jeden rozhovor u Rogana všechny jsou dostupné jak na YouTube, tak na Spotify. Pokud Vás i tohle nepřesvědčí, poslechněte si tohle. Podcast pod odkazem 2nd byl vyhlášen jako podcast of the year. Naval mluví o životní filozofii, knížky které nejčastěji daroval svým blízkým, investování, Stoicismus, síla návyků a mnoho další, soooo Much reccommended people!

 

Alright, peace out and until next Sunday

TT


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů