Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Oběti a jejich role pro moderního člověka

Oběti a jejich role pro moderního člověka



Co bys musel obětovat proto abys dosáhl toho co chceš?

Mám rád anglické řečení "there is no free lunch" které znamená, že nic není zadarmo. Všechno má akci a reakci. Oběti jsou zajímavé téma a dnešek věnuji otázce největších obětí. Oběti jsou zásadní dovedností, kterou v životě používáme. Většinou bezmyšlenkovitě. A to je škoda.

Budu parafrázovat mojeho oblíbeného kanadského psychologa Jordana Petersona. V jeho knížce "12 Rules for life" mluví mimo jiné o obětech. Co chci vypíchnout je jedna konkrétní otázka.

Jakou největší obět můžeš v tuto chvíli udělat proto, aby jsi se dostal tam kam v životě chceš?

Pojďmě si rozebrat proč si myslím, že je to briliantní otázka.

První důvod: "největší obět" jsou jen jiné slova pro cokoliv co má pro tebe obrovský význam. A proto jehož vzdání se ti napomůže dostat se tam kam v životě chceš. Pro očividné důvody tohle bude velmi subjektivní záležitost. A právě proto vám doporučuji nechat otázku uzrát ve vaší mysli. Jenom rychle odbočím k tématu rozhodování.

 

Přišel jsem na názor, že pokud se musím rozhodovat o něčem formou checklistů, pro a proti nebo jiných. Odpověď by měla být ne. Rozhodnutí by mělo být zřejmé. Měli by jsme to cítit. A teď vidím reakci analytických lidí pro které jsou emoce jen přítěží. Zůstaňte se mnou. Myslím si, že rozhodnutí jako kam investuji kapitál by měla podléhat důkladnému zvážení a analýzám.

A to říkám jako naprostý laik.

Jen proto, abyste nešli na Synot a nevsadili 100 000,- na černou 2ku a následně mě naháněli proč jsem vám poradil důvěřovat svému instinktnu. To vůbec nemám na mysli. Na co tento přístup smysl dává je například volba partnera, kamarádů nebo firma ve které bych rád pracoval. Všechny tyhle rozhodnutí by měly být pocitové, jestli chcete tak emoční. Pokud to není "Hell yes" tak by to mělo být ne.

 

Druhý důvod: donutí tě přemýšlet o životě ve smyslu výměnných obchodů. Řečeno jinak, pokud obětuju X, znamená to, že můžu investovat víc do Y.

 

Třetí důvod: jednodušeji prioritizujete. Nemůžete to udělat všechno najednou. Existuje cena, kterou musíte zaplatit. Pokud je něco zdarma, znamená to že platíte někde jinde. A často o tom nevíte. To platí dvojnásob u levných finančních produktů.

 

Čtvrtý důvod: na nějaké hlubší úrovni to jsou právě oběti co nás činí lidmi.

 

Tato myšlenka jako mnoho dalších nepochází z mojí fabriky na myšlenky, nýbrž jsem si ji vypůjčil od Jordana Petersona výše zmiňovaného. On říká, že pokud chceme vědět proč se chováme tak jak se chováme, měli bychom si přečíst bibli. Údajně skrývá otázky, které člověk má na cestě za sebepoznáním.

 

Pátý důvod: v určitém světle lze brát všechny vaše rozhodnutí jako oběti. Tím myslím, že každé vaše rozhodnutí o tom co budete dělat následující hodinu, den nebo rok je zároveň obětování toho co dělat nemůžete. Pokud se bavíme o největší oběti, tak jsem z touto úvahou mimo téma. To se tady bavím o mikro obětech.

 

Vřele doporučuji všem co to čtete následovné. Udělejte si myšlenkový experiment a zeptejte se na otázku s největší obětí. Otevřete si svůj deník. Digitální či analogový, na tom nesejde. Člověk přijde na velmi zábavné myšlenkové pochody. Stojí to za to.

 

Jakou největší obět můžeš v tuto chvíli udělat proto, aby jsi se dostal tam kam v životě chceš?

 

Parlamentní volby jsou za námi. Komunisti se nedostali do sněmovny. Fantazie. A tím chci všem co šli k volbám poděkovat, účast byla fantastická. Do jisté míry je to zodpovědnost nás z mladší generace. Taky bych chtěl poděkovat všem ostatním, kteří umožnili aby volby probíhali ve velkém napětí až do samotného konce. Ještě jednou díky. #makeczechgreatagain

TT