Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Je to (ne)důležité?

Je to (ne)důležité?



Taky jste někdy měli pocit, že jste za celý den pracování nic pořádného neudělali? Pokud jste si odpověděli: ANO, vítejte v klubu. Mohlo to být reagování na rádoby urgentní emaily. Celodenní piknik na facebooku, instagramu (jakákoliv oblíbená sociální síť) nebo třeba velmi známá role kavárenského povaleče.

 

Všechny tyhle věci jsou super. Nicméně to nejsou věci zásadní. Pokud teda vaší ambicí není získat titul na „facebookový piknikář roku 2020. Myslím, že většina si takové cíle neklade. Protože jsem s tímto problémem sám soupeřil a pořád soupeřím. Podělím se o pár tipů a triků, které mi fungovaly.

 

Upřímně, angličtina je na některé věci prostě lepší, trefnejší, lépe znějící a tak tedy: první myšlenka. „busy for the sake of being busy“ v překladu zanepřázdněn kvůli zaneprázdnění (podle Google překladače, don’t blame me). Je to přesně to, že se konečně po dlouhém dni neustálého utíkání z místa na místo zastavíte a cítíte, že jste udělali velký h*vno. Podle mého je to důsledek nesprávně seřazených priorit. Jinými slovy, děláte věci, které nejsou důležité.

“The Master does nothing, yet he leaves nothing undone. The ordinary man is always doing things, yet many more are left to be done.“

- Tao Te Ching

Tím se dostávám k dalšímu bodu. Jak zjistit co je důležité? Představme si příběh Tomáše: Tomáš je obchodní zástupce u XY firmy. Prací obchodního zástupce je do firmy přinášet nové zakázky. To znamená, že někdo musí podepsat papír se jménem „objednávka“. Jak se k tomu Tomáš dostane? První krok je zvednout telefon a zavolat Pepikovi (potencionální klient) se kterým se Tomáš potřebuje první sejít. Protože Pepikovi dává doma manželka zabrat, bude mít podrážděnou náladu a pošle Tomáše d*prdele. „OK, to byl ale…“ řekne si Tomáš a vytáčí další číslo. Tentokrát na Františka. Tomášovi se podaří domluvit si schůzku na pondělí kde i podepíše objednávku za 25 000.

 

Hádanka: Co je pro Tomáše důležité? Co musí Tomáš dělat každý pracovní den proto, aby mu šéf nešlapal po zádech? Co je pro něj zásadní, pokud je jeho cíl podepsat objednávku? Bez čeho se neobejde a co by měl tedy prioritizovat?

Jestli jste si odpověděli: telefonovat. Máte za ušima. A to je prima! Žádné myškavěci ale bohužel hledat nebudeme (nechci vás zklamat, pouze dneska ne). Pro basketballistu je důležité mít dobrou fyzičku. Pro kuchaře je důležité mít ingredience. Pro řidiče formule F1 je důležité mít benzín ve voze. List by mohl být nekonečný. Jinak řečeno, je důležité zaměřit svoji energii na věci, které jsou opravdu důležité a bez kterých se neobejdeme. Odpověď na otázku je tedy taková: mít jasno v tom co je důležité a dělat to každý den, bezpodmíněčně.

 

Sada otázek, které mi pomáhají ujasnit si co je a není důležité.

  • Bez vykonávání které činnost se nemůžu posunout dál?
  • Pokud dneska splním pouze jednu věc. Co by ta věc měla být, abych se na konci dne cítil, že dnešek byl úspěšný? Když tohle bude hotové, budu cítit, že dnešek byl produktivní?
  • Jak můžu vytvořit NOT-Todo list abych se mohl soustředit na věci, které jsou důležité?
  • Pokud tohle udělám, co důležitého nebude hotovo?

Nakonec bych chtěl všem popřát krásný závěr roku 2020 a v doufání toho, že rok 2021 bude méně crazy jako byl rok dosavadní. Starejte se o svoje zdraví. Starejte se o své blízké. PEACE OUT.

 

Until next Sunday

TT


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů