Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Je stárnutí novodobá choroba?

Je stárnutí novodobá choroba?



"I talk to CEOs all the time, and I say, 'Listen, the day before something is truly a breakthrough, it'sa crazy idea. If it wasn't a crazy idea, it's not a brektrought: it's an incremental improvement. So where inside of your companies are you trying crazy ideas?' " ~ Peter Diamandis

 

Poslední týdny mě pohltil poslech podcastu "exponential wisdom" kde spolu vedou diskuzi Peter Diamandis a jeho kouč Dan Sullivan. Hlavní tématem jsou exponenciální technologie a jakým způsobem budou mít dopad na život na zemi. Je to ideální poslech na cestě do práce, do školy, do fitka nebo kamkoliv jinam. Jeden díl má pouhých 30 minut. Takže na místo scrollování sociálních sítí se můžeš dozvědět supr cool informace o tom jak bude vypadat budoucnost. Love it. Na Peterovi respektuju, že je to velký vizionář. Jeho přátelé jsou Jeff Bezos a Elon Musk a proto mu i tajně závidím. Teď už mu závidím veřejně. Nevadí.

Odstartuji to s jednou přesně mířenou otázkou.

Jakým způsobem můžeš 10X (doplňte si to svoje)?

Princip je postavený na tom, že tě to donutí přemýšlet exponencionálně a ne lineárně. A to je výzva, jelikož to pro nás není přirozené. ALE. Myslím si, že to stojí za to. Na místo toho aby se ptal, jak se může o 10% posunout, se ptá na mnohem těžší otázku. Jak můžeš 10X znásobit to co děláš?

V kombinaci se solidními návyky je Peterův exponencionální mindset něco jako výše letošní inflace. Učiní vás nezastavitelnými.

Pro demonstraci toho, že to Peter myslí vážně, jeho cílem je žít do 700 let. Ano, čtete správně 700 let. A já jsem mentálně zdráv a nevýmýšlím si. Fakticky věří tomu, že bude žít 700 let. Věří, že technologie jako 3D tisk orgánů a lidských tkání, buňkové modifikace za pomocí AI nebo lidská mysl nahraná na cloudu v robotovi, mu umožní se dostat na 700 let. Nevím. Snažím se být realista. Na druhou stranu. Většina průlomů byla poprvé brána jako šílenost a poté se stala realitou a všichni to akceptovali. Jinými slovy, snažím se mít otevřenou hlavu i pro nápady, které mi přijdou nereálné. Lepší mířit na měsíc a trefit oběžnou dráhu země než mířit na oběžnou dráhu a nedostat se z atmosféry. Co když je to stejný případ se stárnutím?

A tím se dostáváme k dnešní otázce zda li je stárnutí choroba, kterou stejně jako ostatní virusy můžeme léčit. Můžeme správnými kroky přidat 50 kvalitních let k délce našeho života?

Peter a Dan mají triádu neboli myšlenkový koncept pro dlouhověkost. Jsou to za mě inspirativní věci a já je okořením o něco z mého repertoáru. Pro představu se již zmíněná triáda skládá z těchto hlavních bodů: mindset, strava, cvičení. Plán je takový, že si každý bod rozebereme do hlouběji. Let's goooo.

Mindset

Život není sprint, ale maraton. Když věříte tomu, že je možné žít do 150 let. Co všecho je možné stihnout? Procestovat celý svět? Napsat bestseller? Vybudovat úspěšnou firmu? Vychovat samostatné jednotky A.K.A. děti?

Pokud věříte tomu, že je to možné svět vám otevře hromadu možností. Cokoliv je možné, pokud máte tak dlouhý a kvalitní život. Už to není o tom mít 50 kvalitních roků, ale je to dvojnásobek. Stovka kvalitních let k vašim službám. Stále platí, že vás může přejet školní autobus při přecházení cesty. Takžeeee prosím vás, neumřete stupidně. Tím byste vymazali jakékoliv snažení vybočit z průměrné délky dožití.

Jste průměrem 5 nejbližších opiček se kterými se nejčastěji stýkáte

Volte svůj kruh opiček velmi důkladně. Pro starší lidi je to výzva. Vidí jejich vrstevníky umírat. To je psychicky těžké. Vzbuzuje to otázku "kdy si přijde smrt pro mě?" Jak s tím bojovat? Mít přátelé mezi věkovými generacemi. Jakmile mi bude 70, vím, že bude na dobrotu mít přátele, kteří zrovna dokončili střední školu. Budu si s nimi povídat o jejich pohledu na svět. Šance jsou takové, že jejich bude dost rozdílný než ten váš, takže se mimo jiné naučíte jak vnímat svět přes jejich mikroskop. DUH, to je přece jasné nee? Je to jedna z věcí u které si řeknete "vždyť to je jasné, dává to logicky smysl" ale pokud nad tím aktivně nepřemýšlíte, tak vás to nenapadne. Dokud jsem o dlouhověkosti nečetl, myslel jsem si, že se dožiju 75 let, možná 90 pokud se fakt zadaří a tím to hasne. A právě proto si říkám "proč více starších lidí nevyhledává mladší kamarády?" nepočítajíc vnoučata. To by bylo podvádění. Další bod je:

Mít smysl v životě

Co to je důchod? Doba kdy lidé přestávají pracovat? Já bych raději měl práci, která pro mě nebude prací nýbrž zábavou. Pracovat pro samotnou rozkoš z práce. Že mi to vydělá na živobytí je už sekundární. Cílem je tedy najít "práci", která vás bude naplňovat celý život i kdyby vám za ni nikdo neplatil. Jasně, z toho se ale účty nezaplatí. V tom případě přemýšlejte nad tím, jak to co děláte můžete zmonetizovat. Mějte na paměti, že lidé vám zaplatí za to, že jim vyřešíte jejich problém a tedy čím větší problém, tím víc lidí vám za něj zaplatí. Pravidlo je, že vám stačí 1000 hardcore fanoušků, proto abyste si velmi dobře žili. Hardcore fanoušky bych definoval jako lidi, kteří si za každou cenu koupí cokoliv co nabízíte (pro delší čtení doporučuju "1000 true fans by Kevin Kelly")

Když v životě chybí smysl, proč ho prodlužovat? V kontextu koncentračních táborů, lidé jako Viktor Frank měli smysl pro život a díky tomu si dokázali argumentovat, že mají důvod (smysl) pro utrpením. Utrpení, je jen jiné slovo pro život. Plannými slovy, to, že je nacisté mučili chápali jako součást jejich poslání a aby svoje poslání mohli naplnit, museli přežít. 

Pokud člověk nemá smysl v životě. Jak může být spokojený s tím kde je? Každý potřebuje vědět proč ráno vstává z postele. Kdyby nevěděl, tak proč vůbec vstávat? Proč neležet celý den v posteli?

Jaké aktivity budeš dělal 50 let od teď?

S tím co o sobě vím teď, když mi bude 73 let, budu psát, číst a ještě víc milovat a být vděčný za lidi, které okolo sebe budu mít. Ty první dvě budu mít proto, aby moje mysl byla ostrá jako čerstvě naostřená břitva. Tu třetí proto, aby měl v životě dostatek lásky k lidem na kterých mi záleží. Zmiňuju to proto, že je dobré nad podobnými otázkami přemýšlet. Hledat váš smysl se vyplatí.

Jste to co jíte

Koukali jste někdo na pořad od televize prima "jste to co jíte"? Včera jsem se díval na útržky čistě pro pobavení a také proto, abych mohl napsat takový headline. Každopádně je to solidní bizár a jestli rádi koukáte na obézní lidi, kteří dostávají kartáč, tak vřele doporučuju. Pokud ne, tak to nebude nejvhodnější investice 60 minut vašeho času.

Na rozdíl od obsahu je název pořadu velmi trefný. Opravdu jsme tvořeni tím co jíme a tím co jíme se stáváme. Jídlo ovlivňuje naši náladu, hormony, energii, spánek, pohyb a v podstatě úplně všechno. Je to alfa a omega. Kdybych si měl vybrat jen jednu oblast na kterou se budu soustředit, tak se zaměřím právě na stravu. Ty ostatní můžete kdykoliv dohnat. Na rozdíl od úvěru si zdraví nemůžete vypůjčit. Musíte si ho zasloužit. 

Disclaimer: nejsem výživový poradce, doktor či expert na dlouhověkost a proto vám nedám recept na to jak žít dlouho nebo vypadat zdravě. Říkám to proto, že vycházím čistě ze svojí zkušenosti a nechci, aby mě někdo replikoval bez konzultace svého doktora.

Z toho co jsem četl a vyzkoušel sám na sobě mám pro vás pár doporučení jakým směrem kráčet.

  1. Dodržovat jakoukoliv formu přerušovaného půstu, ideální hranice pro dlouhodobý pozitivní efekt se zdá být mezi 12-16 hodinami (předpokládejme, že je dodržováno denně)
  2. Omezit příjem cukrů. Většina asi ví, že cukr pro tebe není dobrý. To znamená, že můžete experimentovat s různými formami Atkinsovy diety, která je postavená primárně na zdravých tucích. Pokud chcete další čtení, tak vřele doporučím knížku "Longevity diet Dr Valter Longo, PhD" (teď jsem zjistil, že je přeložená do češtiny, takže odkaz najdete při prokliku na název). Pokud čtení knížky je pro vás moc, googlujte FMD diet (fasting mimicking diet), upřímně jsem s ní neměl čas experimentovat, ale Valterovi věřím já i ostatní prověřené instituce a doktoři. Je to jeden z předních odborníků na stárnutí a proto je jeho knížka plná odborných výrazů, které jsou nad moji platovou třídu.

Cvičení

Může být bráno jako fyzické či mentální. Obě dvě jsou důležité pokud chcete žít 150 let. Cílem je předejít neurodegenerativním onemocněním. Pokud k onemocněním máte predispozice, jinými slovy šance onemocnění je kvůli vaší rodinné historii větší, chcete je alespoň oddálit jak moc jen to půjde.

Cvičení a zdravá strava funguje nejlépe v tandemu. Doplňují se. Člověk, který pravidelně cvičí bude mít menší sklony k jezení nezdravé stravy. Identita zde hraje velkou roli.

  1. Do týdenního harmonogramu zapomponovat alespoň 45 minut silového cvíčení na udržení svalové hmoty. Pro fitness krysy je to samozřejmě "no-brainer".
  2. Každý den minimálně 60 minut chodit. To je podle rychlosti chůze 4-6 kilometrů. Pokud budete mít na výběr mezi schodmi a výtahem, vyberte si schody. To platí dvojnásob pokud máte sedavé zaměstnání, jinak se usedíte ke smrti. Alternativou je, pořídit si výškově nastavitelný stůl, který vám umožní podstatnou část vašeho pracovního dne stát. 
  3. Po mentální stránce to můžou být jakékoliv kognitivní činnosti, čtení, učení se novým věcem, šachy či dokonce videohry.

 

Na závěr chci říci, že cítím obrovskou dávku optimismu. Vy, já a kdokoliv kdo má touhu se učit si může studovat jak žít mnohem déle než je standardem. Pokud to je tvůj cíl, doporučil bych jít přímo ke zdroji. Žijeme v té nejlepší době pro člověka. Nikdy nebylo jednodušší se naučit prakticky cokoliv. Informace nejsou nedostatkové zboží. To co chybí je touha se učit.

TT 

 


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů