Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Jak číst jako Sonic

Jak číst jako Sonic



Jsem si téměř jistý, že většina z vás viděla alespoň jeden díl Sonica. Velmi neodborně bych ho popsal jako nějakého modrého kočkopsa s dlouhými vlasy (podle Googlu je to ježek, ale zůstaneme u kočkopsa, jen protože se mi to líbí). Když se rychle rozběhnul, tak se z něj stala točící koule, která bojovala proti Eggmanovi. Doktor Eggman je Sonicův antagonista, a ten neustále vymýšlí způsoby, jak městu, kde Sonic a jeho kamarádi žijí, přihoršit. Aby to byl real talk, připomenul jsem si svoje dětství jedním dílem Sonica. Mimochodem to je hezká vzpomínka na dětství. Watch out! Spoiler alert! Díval jsem se na díl ep 43 – Mean machines, kde byla hlavní zápletka v tom, že Eggman vytvořil speciální čipy, které ovládaly domácí spotřebiče. Ano, takže si představte, že váš mixér ožije a chce vás rozmixovat. Lednička dostane nohy a bude vás chtít zabít. V reálném světě ne moc hezká představa, ale naštěstí je tady Sonic!

Nebudu psát o tom, jak je Sonic super (i když je), ale rozebereme si rychlo čtení. Neberte to jako kurz rychlého čtení, nýbrž jako takový základ. První se chci podělit o svoje „proč“ si myslím, že je rychlé čtení must skill, a potom se zaměřím na základy rychlého čtení, špatné návyky při čtení, knížky / příspěvky / videa na samostudium. Na závěr se chci podělit o pár chyb, které jsem udělal, ať se jim můžete úspěšně vyhnout. Podle Warrena Buffetta „It’s good to learn from your mistakes. It’s better to learn from other people’s mistakes“. Bez dalších okolků, představuji vám své důvody, proč se stát Sonic Speed Reader.

Konkurenční výhoda

Konkurenční výhodou mám na mysli to, že hodně lidí o rychlém čtení neví. Tak jako já jsme byli učení číst zleva do prava, řádek po řádku. Podle statistik průměrný člověk čte rychlostí 200-300 slov za minutu (nadále SZM, tak si to pamatujte) a když si řekneme, že kniha má 120 000 slov, tak to máme 10 hodin času stráveného pouze samotným čtením. Nepočítá se tam přemýšlení, tvorba zápisků, opakování, kladení otázek a další. Pro mě je to hodně času a jako student mám povinnou četbu, která čítá mnohem víc než jednu knihu, proto pokud studujete vysokou školu a neaplikujete rychlé čtení, tento článek je 10X pro vás. Píši o konkurenční výhodě, to bude jasné, pokud si odpovíte na otázku: Kolik lidí, kteří se věnují rychlo čtení ve svém okolí máte?

Efektivnější využití času

My všichni máme v životě omezený čas. Bohužel naše realita není jako ve filmu „In Time“, kde si můžeme čas koupit. Proto čas je jediná komodita, která je naše. Čas nelze vrátit zpět, nelze koupit, nelze predikovat kolik nám ho zbývá. V podstatě jediné, co s ním můžeme udělat, je ho smysluplně investovat. Odpověď na otázku, jak ho smysluplně investovat, je na samotný článek či dokonce knihu, ale o tom tady dnes nepíši. Podle nadpisu nám jde o šetření téhle cenné komodity. Pokud jste trénováný rychločtenář, můžete dosahovat rychlosti až 1000 SZM, ano je to 5x víc než průměrný člověk. A teď mi řekni, že Sonic není real. Nicméně, pokud zůstaneme u naší knihy, která má 120 000 slov, díváme se na úsporu času ve výši 8 hodin. YES. You heard it right, 8 hodin. To je jedna směna v práci, kterou můžeme investovat do aktivit, které nám jsou blízko k srdci. Tohle všechno zní super, nicméně chci vrátit všechny snílky jako jsem já na planetu zemi. Když jsem začínal, tak moje rychlost byla 264 SZM. Po naučení základů rychločtení jsem se průměrně pohyboval mezi 700-800 SZM, ti lepší se mohou reálně dostat na 1000 SZM. A to prosím vás nejsem žádný génius, považuji se velmi za průměrně inteligentního člověka. To znamená, že s určitým odhodláním se může rychlejšímu čtení naučit kdokoliv. Abych se necítil jako pokrytec, za pomocí rychlého čtení jsem si rychle pročetl knížku o rychločtení. Páni, moc rychlosti v jedné větě. Policie? Na závěr jsem si udělal rychlý test a vyšlo mi 944 SZM, takže si představte kolik času ušetříte s pravidelným tréninkem.

Chyby, které vás budou držet od vyšších čtenářských RPM (for petrolheads)

Opakování slov v hlavě je návyk, který máme ze školy. Pro rychlé čtení je nutné ho vynulovat, jelikož nás pouze zpomaluje. Náš mozek je fantastický nástroj, který dokáže vstřebat velké části textu. Dejte mu šanci ukázat, co v něm je a vyvarujte se sub vokalizování.

Vracení se v textu je velmi běžné. Při prvotním tréninku budete mít pocit, že nerozumíte všemu, co se píše v textu a budete se chtít vrátit zpátky. Tohle je přirozené a bude se to dít. Důležité je být si vědom toho, že to nastane a pokračovat se čtením. Při tréninku rychlého čtení se zaměřte na literaturu, která není potřebná ke zkouškám. Jen by to zvýšilo úzkost, kterou máte spojenou s tréninkem rychlým čtením. Nutno říci, že rychlým čtením se naučíte koncepty mnohem rychleji. Učitelé by po vás na zkouškách neměli chtít slovo od slova, jako to bylo napsané v knize, nýbrž pochopení konceptů a schopnost je artikulovat svými slovy.

Fixace je řekněme zaseknutí očí na určité místo na zlomek vteřiny. Nezkušený čtenář má například 5-10 fixací na řádek, to je co každé druhé slovo to fixace. Je to zase návyk, který vaše čtení zpomaluje. Způsob jak fixaci minimalizovat je používat ukazovátko jako například tužka a nebo prst – více v návodu jak na rychločtení.

Jak na rychločtení?

Myslím si, že tento krok za krokem postup, by vám měl dát zdravý základ, na kterém můžete stavět. Věřím, že pokud budete dodržovat postup a důkladně si měřit pokrok, do pár hodin / dnů (záleží na intenzitě, kterou do cvičení vložíte) minimálně zdvojnásobíte svoji rychlost čtení.

Už jsem zmiňoval, že ve škole nás učili číst hezky zleva do prava, jedno slovo za druhým. I když asi pro malé děti je to dobrý způsob, jak se naučit číst, pro rychločtenáře je to peklo na zemi. Ne jen, že je to pomalý způsob čtení, je to nuda pro mozek. Rychlé čtení je balzám pro mozek a to si myslím proto, že musíme být plně soustředěni na čtení. To máte jako když jedete rychlostí 250 km/h na dálnici. Taky byste nebyli napůl soustředění na řízení, když je v sázce život. Když zajdu trošku do extrému, tak čas, který ušetříte čtením, můžete zužitkovat na vytvoření svého života. Přemýšlejte o tom.

  • 1. Jaké jsou ideální podmínky? Vzdálenost očí od materiálu by měla být cca 50 cm, židle na které sedíte by měla být pohodlná a váš postoj by měl být s rovnými zády. Místnost, ve které jste by měla být klidná a dobře osvětlená. Pamatujme, že rychlé čtení je činnost, kde jste „all in or nothing“, vzpomeňte si na dálnici. To znamená, že rychločtení někde v metru a nebo v šalině nebude zrovna ideální prostředí. Jednoduše —> podmínky pro čtení chceme s co nejméně rušivými elementy.
  • 2. Druhý krok je určit svůj baseline. Jinými slovy: jaká je moje aktuální rychlost čtení? To provedete jednoduše – vezměte si nějakou knížku – lepší volba bude román a nebo něco podobného, v podstatě jakoukoliv knihu, kde není mnoho odrážek, bullet pointů a nebo obrázků, prostě kniha, kde je co nejvíc plynulého textu. Vezmete si knížku a spočítáte si na 5 stranách – Jaký je celkový počet řádků na pěti stranách? Toto číslo si vezmete a vydělíte 5 a tím dostaneme průměrný počet řádků na jednu stranu, potom si ho někam napište. Snažte se vyhnout koncům kapitol, kde bývá stránka pouze poloviční. Máme napsaný průměrný počet řádků na stránku, teď chceme vypočítat průměrný počet slov na řádku. To uděláme tak, že vezmeme náhodnou stránku a spočítáme přesný počet slov na stránce. Tohle číslo potom vydělíme průměrným počtem řádků a dostaneme průměrný počet slov na jednom řádku, zase si jej napište. Nakonec uděláme poslední výpočet: průměrný počet řádků * průměrný počet slov na řádku = průměrný počet slov na řádku. Číslo si znovu zapište, budeme ho používat na měření rychlosti. Jakmile máme všechny čísla, můžeme jít měřit. Vezměte si knihu do ruky, poznačte si stránku na které začínáte, na telefonu si nachystejte odpočítadlo na 3 minuty a jděte na věc. Snažte se číst úplně normálně a nezaměřujte se na pochopení textu. Nesnažte se číst rychleji, než je pro vás normalní, nelžete sami sobě. Záměr tohoto cvičení je zjistit aktuální stav. Po uplynutí 3 minut si podle stránky, na kterou jste se dostali spočítejte počet slov a vydělte ho 3. Vooooalaaaa, váš baseline! Ten si taky napište, protože s ním budete pracovat. Je to vaše startovní čára.
  • 3. Pohyb očí . Je mnoho způsobů, jak pracovat s pohybem očí a já doporučuji si je dohledat a experimentovat s tím, který funguje vám. Nicméně pro základ si vysvětlíme jak používat ukazovátko . Ukázovátko může být prst, tužka a nebo cokoliv, co bude sloužit jako kompas pro naše oči. Pro start se chceme soustředit na to, abychom měli co nejméně fixací na řádku, ideální jsou 2. Ze začátku není cíl číst 1000 SZM, nýbrž se dostat do návyku rychlejšího čtení než normálně. Aby nedocházelo k frustraci, pokud výsledky nebudou tak rychlé, jak bychom chtěli, zkusme se soustředit, že při každém tréninku, budeme číst o 1% rychleji. Intervaly nemusí být 3 minuty, můžete zkoušet 5-10-15 a klidně více. Ale pozor na to, že rychlé čtení je mentálně náročná aktivita, proto si dávejte pravidelné pauzy, jinak se vyšťavíte.

Pro inspiraci, tady je pár stylů čtení, které můžete hned s ukazovátkem aplikovat 

  • 4. Když máme začínající hodnotu řekněme 260 SZM, další cíl je dostat se do návyku číst rychleji. Jinými slovy, při každém tréninku zkuste číst o krapet rychleji. Vůbec se nezaměřujeme na pochopení látky, aktuálním cílem je zvýšení rychlosti. A k tomu nám skvěle pomůže ukazovátko. Už jsme si řekli, že fixace nás zpomaluje. Ultimátně se chceme dostat do bodu, kdy budeme mít dvě fixace na řádek. To znamená, že budeme fixovat první 2-3 cm zleva a poslední 2-3 cm na řádku. Pomocí ukazovátka si můžete ukazovat na tyhle 2 body. Nebojte se, že budete mít pocit, že text nechápete. Tento pocit přijde a i já to měl stejně. Jde o to, naučit svůj mozek novému návyku a myslete na to, že pro mozek je to úplně nová činnost, vystupuje ze zóny komfortu, to znamená, že to ze začátku bude nepříjemné. Potom si na to zvyknete a budete posunovat své Sonic reading skills dál.

V jedné studii zkoušeli, jak lidé vnímají rychlost auta. Řekněme, že auto jelo rychlostí 90 km/h po dobu 30 minut, teď na silnici byla značka se snížením rychlosti na 30 km/h. Řidič celou dobu neměl k dispozici tachometr, který ukazoval reálnou rychlost. Měl tedy zpomalit na požadovanou rychlost pouze pocitově. Pocitově řidič jel rychlostí 30km/h, ale ve skutečnosti jeho rychlost byla 60 km/h. Vnímejte rychlé čtení jako auto – jakmile dosáhnete například 800 SZM, můžete si zpomalovat a zrychlovat jak budete chtít. Nikdo vám nemůže vzít fakt, že budete číst ve velmi nadprůměrných hodnotách, ikdyž budete pocitově číst pomaleji. Existují faktory, které určí váš úspěch v této dovednosti.

Fundamentálně úspěch v rychločtení ovlivní tyhle faktory. Ty samozřejmě nejsou dané jako fakt, lze je trénovat a vylepšovat pro dosažení ještě Soničtějších výsledků.

  • Pohyb očí
  • Techniky čtení – skimování a skenování
  • Pochopení látky a slovník
  • Mindset
  • Cíle a motivace

 

Moje chyby při rychločtení

Když jsem byl v Anglii a nastal Lockdown, tak jsem četl v průměru 3-4 hodiny denně. To znamenalo 3-5 knih za týden. Je peckové, že můžete svoje ego ukájet na tom, kolik knížek přečtete. Nicméně o tom čtení není. Pokud člověk věci neaplikuje, jsou to vědomosti, které časem zmizí. Po reflektování nad touhle zkušeností jsem došel ke třem závěrům.

1. Kolik času trávím čtením bych měl trávit přemýšlením nad tím, co jsem četl.

2. Načasování je strašně důležité, proto když teď čtu nějakou knížku je to právě to, co je pro mě nejvíc aktuální. Ano samozřejmě, že někdy čtu pouze pro radost, ale moje primární volba literatury je naučná, takže správný timing je klíčový.

3. Nejde o to, kolik knížek přečteš, ale na co nabité vědomosti použiješ.

Doporučené zdroje pro ukojení zvědavosti:

Jakékoliv knihy či blog od Tonyho Buzana. Pár videí od Tima Ferrisse How to speed read and How to Tripple your reading speed in 20 minutes a nebo TED Talk How to read a book a day

Nakonec chci uspořádat Giweaway – z nějakého důvodu mám 2 kopie The Speed Reading Book od Tonyho Buzana, takže kdo napíše jako první, ten dostane ode mne dárek!

Říkal jsem, že se nechci cítit jako pokrytec, nýbrž jsem se tak cítil. To z toho důvodu, že jsem nejspíš z pohodlnosti přestal vést svůj deník a kvůli tomu jsem tvořil pouze jednou týdně a to právě zde. Psaní i čtení jsou srdcové činnosti, které mě dostávají do klidu a odhání úzkosti a strasti do pryč. Zpětně jsem poslední články nečetl, ale právě kvůli tomu si myslím, že kvalita psaní nemohla jít nahoru. Za to se omlouvám a mám skvělé novinky, jsem zpátky v návyku denního psaní, tak doufám, že kvalita bude od teď pouze stoupat.

 

Krásné Velikonoce!

Until next Sunday

TT


Komentáře


  • 6. 4. 2023 12:52
    StefanSep
    Breaking News Ukraine

    http://forum.fantasy-online.ru/profile.php?mode=viewprofile&u=816358 - forum Follow the latest trends in art, architecture, and design.
    http://mmoplanet.su/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=41464 - mmoplanet Get the latest news and analysis on Ukraine's agricultural sector.
    https://www.e-kamone.com/cgi-bin/bbs/bbs.cgi - e-kamone Follow the latest trends in interior design and home decor.
    http://location-bormes-les-mimosas.fr/index.php?option=com_easybookreloaded - location-bormes-les-mimosas Stay informed about the latest developments in smart cities and urban planning.
    http://www.hcceskalipa.cz/bazarek/novostonoi-portal-latestnewscomua - hcceskalipa Follow the latest trends in online privacy and cybersecurity.

    https://withloveforyoujewellery.com/rings/#comment-363 - Your Source for the Latest News in Ukraine and Beyond https://christianaudigier-remember.com/history/#comment-15294 - Breaking News Ukraine https://www.ast-czech.cz/euronnda?form_uid=f685d0d40f4fc33c5461c21bc772cf6b#form-123 - Latest News Ukraine https://healthrelatedissues.com/health-providers-could-help-by-discussing-the-topic-with-patients-analysis-of-national-poll-on-healthy-aging-data-suggests-sciencedaily/#comment-99036 - Get the Latest News Ukraine https://volgacup.com/publikacii-2/otchetno-perevybornoj-konferencii-roo-federaciya-parusnogo-sporta-samarskoj-oblasti/comment-page-1/#comment-359836 - Latest News Ukraine cde9b71


Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů