Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Co mají Tom a Jerry, americký rapper, střední škola, KFC a mamuti společného?

Co mají Tom a Jerry, americký rapper, střední škola, KFC a mamuti společného?



Před dvěma týdny jsem se díval na TED talk od Kida Cudiho: Hi,I’m Scott. Jde o amerického rapera, který to jak se říká za velkou louží: „he made it.“ Celý talk se odehrává na jeho bývalé střední škole. Jedna paralela mi připomínala moje středoškolské roky. Popisuje jak strašným studentem byl. Jeho mysl si ve škole si představovala moment jak z té díry vypadne a co bude dělat až bude pryč.

 

Všichni znáte Toma a Jerryho, že ano? Tom: kočka která se snaží chytit myš. Jenže to není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Ta myš má fakticky za ušima. Z dětství si nepamatuju ani jeden díl, kde se Tomovi podařilo Jerryho chytit. To jsem byl já a škola s jediným rozdílem. Žádného Jerryho jsem se nesnažil chytit. Byl jsem kočka (ne, hezká holka nejsem), která byla tak líná, že ani tu myš honit nechtěla. Ano, tak extrémně úspěšným studentem jsem byl.

 

Zpátky ke Scottovi. Scott popisuje to jak se mu podařilo uspět. Budu parafrázovat: „I guess. I was just focused.“ co mě na tom zarazilo byla ta ležérnost s jakou to řekl. Jakoby to nic nebylo. Jakoby to mohl dokázat každý. Ale je to opravdu tak? Může opravdu každý uspět?

 

Scott sám sebe popisuje jako člověka, který nebyl ničím vyjimečný. Nebyl nejlepším studentem. Nechodil na tu nejlepší školu. Nebyl tím nejtalentovanějším zpěvákem. Nepocházel z té nejlepší rodiny. Co měl, byla touha něco dokázat. Něco změnit. Takový hlad po úspěchu. A jeho recept? Focus (sorry jako, s tím českým slovíčkem to prostě není ono).

 

Rozhodně doporučuju se na celé video podívat (odkaz je na začátku). Myslím, že to stojí za 19 minut vašeho času. Co Scott měl je vizi budoucnosti. Chtěl dělat muziku. Proto se soustředil na dělání všelijakých kroků, aby se mohl muzice věnovat. Platí, že kam soustřeďujeme svoji pozornost tam vytváříte tlak. Tlak = změna. Změna může být k lepšímu nebo k horšímu. Co tím myslím?

 

„Ahoj já jsem Lojza. Mám zdravotní problémy a každý den chodím na tři chody do mekáče. Četl jsem nějaký blog a tam frajer psal, že je fajn se měnit. Tak jsem si řekl, že budu chodit místo mekáče do KFCčka.“ Mám tušení, že Lojzovi problémy se budou jenom zvětšovat. Není změna jako změna. Jak poznat co je dobrá změna?

 

Zkusit si odpovědět na takový druh otázek: Když uděláme XYZ, jaký to bude mít vliv na moje okolí? Kdybych se naučil jíst zdravě, jak by to změnilo můj život a život lidí v mém okolí?

 

Když naši předci lovili mamuty a přišla zima. Nemohli si říct: „Hele tam venku je ale zima. Tuto zimu na lovení mamutů pěkně seru.“ Kdyby si tohle řekli, tak tady teď nikdo z nás není. Změna je všudypřítomná. Je to neustále probíhající proces. Buď se měníme k lepšímu nebo k horšímu.

 

Pokud tohle udělám, co jiného nebude hotovo? Otázka s nářadního boxíku Timma Ferrisse (díky Timmy). Používám ji na určení, jestli mi má smysl investovat svůj čas do dané činnosti. Kdysi jsem si myslel, že můžu dělat všechno. Být všude. Nemohl jsem být víc vedle. Když zůstanu s tou úvahou. Možná můžu dělat hodně věcí naráz, ale bude to znamenat, že budu sice dělat hodně věcí, ale budu v nich průměrný, ne-li podprůměrný. Už jsem tam byl a není to pro mě.

 

Přemýšlím nad tím takhle: mám pár věcí (doporučuju 1-2), kterým věnuju 80% svoji mozkové kapacity. Proč? Protože v těchto oblastech chci být skvělý. Pokud ti na tom nezáleží tolik abys v tom byl skvělý, proč s tím vůbec začínat v první řadě? Průměrný je jiné slovo pro nudný. A být nudný je nuda.

 

Nebyl by svět lepším místem kdyby se více lidí soustředilo na vytvoření pozitivní změny pro přátele/komunitu/stát/svět? Myslím si, že stojí za ten čas nad těmito věcmi přemýšlet. U každého člověka se to bude lišit. A to je v pořádku. Ať už je věcí na které vám záleží cokoliv. Tak jako hodně věcí v životě, které mají hodnotu. Mít jasno v tom čeho chcete dosáhnout a jaký vliv to bude mít na naše okolí není brnkačka. Řeknu vám, ale jedno. Stojí za to být all in.

„The less blurred your aim the better that is.“

Unknown

Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů