Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Chytač myšlenek

Chytač myšlenek



Viděli jste film Ghosbusters, neboli krotitelé duchů? Já také ne, ale vzpomínám si, že jsem jako malé pískle – kdy ještě bylo COOL chodit do půjčovny DVDček, protože žádný Netflix neexistoval – pamatuji si fotku ducha v zákazu stání.

Ghostbusters

Dneska se chci bavit o něčem podobném a to je Thought-buster, neboli chytač myšlenek. Kdo to je? Způsob kterým mi přiletěla myšlenka napsat tento článek označím jako Thought-buster way. Umýval jsem nádobí když mi cvaknul námět na dnešní téma. *poslední dobou mě fascinuje síla podvědomé mysli a tedy při činnostech jako je umývání nádobí, sprchování apod. nadhodím otázku na kterou jsem nemohl přijít a je fascinující kolikrát se mi vrátí smysluplná odpověď* Už to bude nějaký pátek, co jsem četl Myšlením k bohatství (correct me if I am wrong), ale jestli si dobře pamatuji, jedna z hlavních myšlenek je, aby si člověk dal pozor na co myslí. Teď jak to udělat? Podle mého úplně ovlivnit své myšlenky nelze (vysvětlím proč).

Jednou jsem tlumočil kamarádovi k čemu je dobrá transcendentální meditace. A jak jsme si o tom povídali, tak mě trkla jedna věc. Myslím si, že pro lidi, kteří se seznamují s meditací, je důležité uvědomění si, že vy nejste vašimi myšlenkami. Řečeno jinak neidentifikovat se s myšlenkami. Tato představa vám může pomoci. Představte si, že jdete na procházku. Je krásný letní den, trochu oblačno a vy vzhlížíte k obloze a pozorujete, jak mraky plynou po obloze. Překrásné, že? Proč to zmiňuji? Vy jste ten pozorovatel a vaše myšlenky jsou mraky. Nemůžete kontrolovat, jak mraky plynou po obloze.

Myslím, že to bylo v knížce Debordelizace hlavy od Iva Tomana, kde psal že stačí, aby 50,0001% myšlenek bylo pozitivních a celkové vaše naladění bude pozitivní, a stejně je to i naopak. To je jednodušší než u zkoušek. Za celý den máme přes 50 000 myšlenek. Ano, většina z nich bude o ničem, ale jednou za čas vám přiletí TA MYŠLENKA. Protože vám záleží na jejím obsahu, musíme být připraveni ji chytit. HOW DO YOU DO THAT? Abys ji chytil, je nutné mít myšlenkovsko-lapačskou přípravu.

Kam tím mířím? Mám na mysli pravidelné meditování. Pravidelné?! Meditování?! Pro ty, co se zděsili jenom po přečtení této věty, nebojte, taky jsem byl velmi skeptický. Co vás snad uklidní je fakt, že Tim Ferriss – vede rozhovory se špičkovými lidmi z odvětví od sportu až po investování – říká, že nejčastější spojitostí je nějaká forma mindfulness cvičení. Moje definice mindfulness cvičení je aktivita, při které jsi plně ponořený do činnosti (a ta může být jakákoliv). Příklad může být: jóga, strečink, dechové cvičení, posilování a podobně. Takže abych se vrátil o krok zpět, meditace pro mě znamená, že si sednu nebo lehnu na 10-20 minut, zavřu oči a soustředním se na svůj dech. Někdy si pomáhám jednoduchou mantrou „vdech“ a „výdech“, kterou opakuji, abych se soustředil pouze a pouze na svůj dech. Když mi přijde nějaká myšlenka (což je úplně normální, pamatuj, lítá jich v naší hlavě přes 50 000 za den) jako správný lapač vrátím svoji pozornost zpátky na dech. Jen pro info myšlenkovsko-lapačský trénink praktikuji s přestávkami přes 2 roky a je to návyk, u kterého když přestanu, si říkám „Jak jsem mohl být takový ***** a přestat meditovat/lapat?!“ V knížce 10% Happier: How I Tamed the Voice in My Head, Reduced Stress Without Losing My Edge, and Found Self-Help That Actually Works–A True Story popisuje Dan Harris jeho příběh, jak se dostal k meditování poté, co v živém vysílání Good Morning America dostal panický útok, který způsobilo nadměrné používání kokainu. Yuval Noah Harari, autor jedinečné knížky Sapiens: A Brief History of Humankind a dalších, podle jednoho interview medituje 2 hodiny denně, hodinu ráno a hodinu večer. Hugh Jackman – Wolverine medituje každé ráno. List by mohl jít dál a dál … Garantuji vám, že týden alespoň 10 minut meditace snese své ovoce. Já se cítím klidnější, lépe se soustředím na práci, nenechám se stresovat okolnostmi, plněji si užívám maličkosti, cvičení je lepší, začal jsem i kultivovat procházky bez technologií (ty jsou zatím super, ale o tom později)

Lapač myšlenek je člověk, který žije v přítomném okamžiku. To je místo, kde čeká spokojenost. Lapač vnímá realitu takovou, jaká je. Lapač čeká na průlomovou myšlenku, která čas od času naskočí. Vybrat 1 z 50 000 myšlenek se může zdát jako hledání jehly v kupce sena. Tak jako se vším. S pravidelným tréninkem budete lapat o 100/6.

Mám pro vás 7-mi denní výzvu: meditujte 10-20 minut denně 7 dní po sobě. Stačí si sednout na židli nebo lehnout na zem a přenést svoji pozornost na dech. Kdykoliv když začnete nad něčím přemýšlet, s láskou přeneste svoji pozornost zpátky k dechu. Jakmile uplyne 7 dní, sedněte si první sami se sebou a ptejte se: Jak se cítím? Co se změnilo za posledních 7 dní? Co moje vztahy? Co práce? Jak vnímám svoji celkovou spokojenost? Další krok: zpětná vazba od někoho, s kým trávíte hodně času. Jak jsem reagoval? Všiml/a sis něčeho neobvyklého v mém chování?

Malý Princ řekl: “A goal without a plan is just a wish.”zkuste to…štastné chytání

 

Until next Sunday

TT

 


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů