Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Cheat days like a pro

Cheat days like a pro



Vánoční období je pro mnohé (me included) období blahobytu a přejídání. A to jsem velmi skromný s použitím slovníku. Možná stejně jako ty, shledávám výzvou kontrolovat kolik jím a možná důležitěji, co jím. Za pár let jsem sám na sobě vyzkoušel různé přístupy, jak masternout cheatování ve svůj prospěch a dneska to bude o mých zkušenostech. Pokud cheat days nejsou pro tebe, tak tento článek pro tebe nejspíš nebude mít hodnotu. Anyway, lets get to it.

 

"Latin: dosis sola facit venenum 'only the dose makes the poison'." ~ Latin saying

 

1. Věřím, že pojem "all-in" ti bude něco říkat. První přístup je právě takový. Buď všechno, nebo nic. Princip spočívá v tom, že si vybereš den (24 hodin), pro mě to byla sobota nebo neděle, ve kterém se s prominutím přežereš k prasknutí. Neexistují žádné limity. Čokolády, dorty, brambůrky, you name it. Cokoliv co uspokojí tvoje chuťové buňky je povoleno.

 

Na druhou stranu, mimo tyto dny nemáš povoleno nic na co by se dala nalepit nálepka "nezdravé". Co je nezdravé se bude lišit člověk od člověka a s hlediska úspory času se do této králičí nory dneska nepodívám a proto nechám na tobě aby sis tuto nálepku popsal jak uznáš za vhodné.

Výhoda:

  • Můžeš si dát co chceš. Sky is the limit.

Nevýhody:

  • Nízká energie a proto i produktivita. V podstatě jíš, koukáš na seriály a nemůžeš nic produktivního dělat. Je ti totiž zle. Dále bych očekával (prosím, usměrni mě jestli tomu rozumíš) jako naprostý medical laik, že takové výstřely cukru v krvi budou podporovat cukrovku. Co já ale vím o medicíně.
  • Musíš držet striktní režim a soustředit všechny prohřešky na jeden den.
  • V porovnání s jinými přístupy, je to dle mé zkušenosti přístup ve kterém do sebe dostanete fakticky hodně jedu. S předpokladem, že jed beru jako sladkosti. A když se na to podívám z jiného úhlu pohledu: nevážil jsem si sladkostí tolik jak bych měl. Vlastně jsem to dělal z povinnosti.
  • Je poměrně neflexibilní a tvůj společenský život to udělá krapet náročnější. Znamená to říkání ne. A to často.

2. Tento přístup bych nazval "jenom jeden kousek". Spočívá v tom, že limituješ objem nezdravostí na jeden kousek. A ano, jeho nedokonalost je v tom, že není jasně stanoveno CO JE JEDEN KOUSEK. Je rozdíl mezi jedním kouskem kaštanů s příchutí pistácie (shoutout to Kaštany #lookingforcollab, just kidding) a mezi jedním kouskem dortu. To není point. Počítat kalorie není to co hledáš. Je to o tom, udělat proces co nejjednodušším. Když to řeknu jinak, tak jde o vytvoření systému, který se dá dodržovat dlouhodobě. Cokoliv co se dlouhodobě projeví jak hasl není udržitelné. Proto je ve výsledku jedno jestli to bude jeden dort nebo jedno políčko kaštanů. Jde o to omezit konzumaci na jeden kousek. Ani více, ani méně That is it.

 

Výhoda:

  • Trénuješ sebekontrolu. Skvělý to skill. Nicméně se ukazuje, že také velmi náročný na praktikování (nedej si další kousek pistáciových kaštanů, když jsou tak proklatě šmakující)

 

Nevýhoda:

  • Je občas náročné omezit slast chuťových buněk na jeden kousek.

3. Wilfredo Pareto byl ekonom, který se proslavil za svůj přístup 80/20. Ten spočívá na principu, že 80% (čehokoliv) je produkováno díky 20% úsilí. Dobře. Otázka zní. Co kdybych použil tento přístup na stravu? Co kdyby 20% veškerého konzumovaného jídla bylo šmakování dle mého gusta a zbylých 80% nutričně vyvážená strava? Pokud vezmu, že průměrný člověk 3-5 jídel za den, suma sumárum 2500kcal, bude to znamenat, že ekvivalent jednoho jídla (500kcal) může být cokoliv co si zamaneš. Sound good?

 

Výhoda:

  • Jednoduché na dodržování. Některé dny si nedáš, jiné dny si dopřeješ víc.

Nevýhoda:

  • Nemůžu přijít na žádné.

 

Abych to uzavřel. Jsem biased. Miluju čokoládu. Proto hledám způsoby jak se s ní naučit žít. Neočekávám, že to tak budeš mít i ty. Intelektuálně jsem si vědom toho, že nejlepší je nejíst ji vůbec. Konec konců, je to jed. Je to můj vice. Miluju ji. V tomto ohledu se ztotožňuju se školou Epicurese, která na rozdíl od Stoiků klade důraz na užívání si plodů života. Pokud bych se řídil tím co říkají Stoikové, jedl bych dokola tvrdý chleba s fazolema. Čímž neříkám, že to čas od času nedělám ("Proč bychom si měli vybudovat vztah s chudobou")

 

Když máme ty Vánoce. Přeji ti úspěšné přežití Vánočních svátků, které chvílemi vytváří momenty trávícího kómatu. Rok 2021 byl fuckin crazy a to jsem mírný. V tom dobrém i v tom špatném. Proto ti žehnám hodně lásky, pohody a toho nejdůležitějšího, zdraví. Ať se ti podaří naplnit očekávání, které máš na další rok. A pamatuj si neklást obří cíle. Vyhořelých jedinců víc nepotřebujeme. Zaměř se na to co můžeš vybudovat za následujících 5-10 let. Hraj dlouhodobé hry s dlouhodobými lidmi. Buduj dlouhodobé vztahy, které žádná pandemie nerozpojí.

 

"Fuckin nail it son. You got this in yo bag."

 

TT


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů