Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > (tucet+2) otázek na Valentýna (tucet+2-ého)

(tucet+2) otázek na Valentýna (tucet+2-ého)



Dneska máme svátek zamilovaných, tak si ho osolíme něčím neobvyklým. A tím bude kompletní freestyle. Eminem to taky nebude, nebojte, co můžete čekat jsou otázky, které buď: často používám až po ty, na které jsem si neudělal čas na strávení. A když už máme toho Valentýna, tak celý článek bude v češtině (ať si ho můžete přečíst se svoji polovičkou). Bez delšího zdržování, připoutat pásy dámy a panové, jdeme na to!

Stephen Hawking Brief Answers to Big questions: Jakou svět-měnící myšlenku, velkou nebo malou bys rád viděl aby lidstvo implementovalo?
Rád bych se dočkal reformace školství. Vzdělávací systémy po celém světě těžce zaspaly internetový boom ve velkém měřítku, co aktuálně dělají je efektivně lidi odrazují od vzdělání. Ve školách se učí nepodstatné i podstatné věci, ale co je hlavní , že do každého studenta jsou tlačeny stejné informace stejným způsobem. To je šílené z jednoho důvodu: každý student se učí jiným způsobem a efektivně, každý student je jiný. Někdo je primárně vizuální typ, někdo kinetický nebo auditorní (můžete si sami během 5ti minut udělat krátký test – zkoušel jsem educationalplanner.org, howtostudy.com. Myslím si, že stojí za zvážení projít těchto testů vícero. Je ale důležité, abyste odpovídali bez zaujetí. Jinými slovy, zkuste zapomenout na výsledek z minulého testu a odpovídat na otázky bez minulých výsledků na mysli, jinak testování ztrácí smysl.) Učili vás na škole například jak se učit? Je škoda, že mi nikdo dříve neřekl tohle: „Tome, pokud se z tebe stane čtenář, můžeš se z nich dozvědět cokoliv, co bude pálit tvoji zvědavost.“

 

Tim Ferriss: Co kdybych udělal pravý opak?
Myslím, že tahle otázka je původně od Marka Twaina, kdy říká něco ve stylu: „Pokud se ocitneš na straně většiny, je čas na reflexi.“ Jinými slovy, možná není tak špatné být černá kachnička. Nedoporučil bych vám, abyste mě vzali za slovo a utírali si zadečky holou rukou. Směřuji tam, že pokud máte ambice být v něčem skvělí, je velmi pravděpodobné, že to bude znamenat zkoušení nových věcí, které nikdo nikdy neudělal. V čem je tahle otázka efektivní je boření statusu quo.

 

Jan Laibl: Co jsou moje nakopávače? Co jsou moje naštvávače?
Myslím si, že je důležité vědět co vám energii bere a co vám ji na druhou stranu dává. Logicky to bude pro každého něco jiného. Pomalu, ale jistě začínám rozumět myšlence o plánování s ohledem na energii, než na čas. Mít plný kalendář vypadá hezky a cítíte se, že jste produktivní. Argument je: „to je sice hezké, ale pokud podáš 3/4 nebo 1/2 výkon , má to smysl?“ Není lepší věnovat se jiné aktivitě, kde budeš mít 100% efektivitu?

 

Josh Waitzkin: Jaká je ta nejdůležitější otázka?
Když byl Hemingway moc krátký na otázku, kterou nemohl rozklíčovat, napsal ji do svého deníku. Předtím, než se večer vydal do země snové, vznesl tuhle otázku do své mysli a to proto, aby se „zakořenila“ do podvědomí“. Ráno po probuzení *jako první věc* přemýšlel nad její odpovědí. Ať už jste Hemingway nebo Pepa z horní dolní, fungovalo to pro mě a to nejsem žádný génius. To znamená, že to bude fungovat i u vás, alespoň to stojí za zmínku. Přijde mi fascinující, jak je naše mysl mocná a kolik neznáma ji stále obklopuje. Možná jste už slyšeli tuhle radu: „Pokud máš problém, který se ti nedaří vyřešit. Vyspi se na něj“

 

Kevin Rose: Kdo tady získává živiny? (tohle zní samo o sobě divně, hned vysvětlím kontext)
Pokud se spotřeba alkoholu rovná vašemu očekávání, tak tuhle otázku rovnou přeskočte, bude to pro ty, co chtějí konzumovat míň alkoholu. Vezměme si alkohol: Kdo tady získává živiny? Možná mě opravíte, ale já neslyšel o tom, že by byly vitamíny ve víně. Z Oura prstenu mám čistokrevné data, které potvrzují, že alkohol má negativní vliv na váš spánek. Přijde mi, že v roce 2021 jsem vypil víc skleniček vína, než za celý rok 2020 a to jsem pracoval v gay-baru! Podělím se s vámi o čerstvý příběh. Měl jsem takový skvělý nápad, jeden večer po 3 skleničkách vína a dlouhém pracovním dni jsem se rozhodl, že si zacvičím, jelikož jsem na cvičení neměl ten den prostor. Suprový nápad co? Ne tak docela. Bylo mi k zblití.

 

Grant Hackett: Při jakých činnostech se cítím sám sebou? Jak můžu dělat víc těchto aktivit?
Vím, že tady mám alespoň jednoho čtenáře, který je vrcholový plavec a proto z vysoka doporučuji si poslechnout zdroj této otázky, kterým je podcast s Hackettem a Phelpsem. Kdo je Michael Phelps snad nemusím vysvětlovat a pro zjednodušení Hackett je jeho dlouholetý proti-plavec/kamarád, a stejně jako Phelps na Olympijské úrovní. V podstatě kdokoliv, kdo se pohybuje ve vysoce kompetitivním prostředí, je to povinný poslech. Důvod, proč mi tahle otázka přijde skvělá, je prostý. Přespříliš se snažíme být jako někdo jiný, a tím zapomínáme, kdo jsme my. Vím to, protože to sám dělám. Musíme si uvědomit, že každý jsme jiný a ve své podstatě jedinečný, byla by tedy škoda být skoro jako někdo, když můžeme být úplně jako my.

 

Seth Godin: Jak se chováš, když se chováš jako ty? Jak zníš, když mluvíš jako ty?
Zkuste tohle, schválně když budete někde mezi lidmi, řekněme na plese. Zkuste pozorovat sám sebe, jak se chováte když jste mezi lidmi? To stejné jde aplikovat prakticky kdekoliv: jak se chovám, když jsem ve fitku? Jak se chovám, když jsem v novém prostředí? Jak se chovám, když se seznamuji s někým, koho vidím poprvé? První musíte vědět, kde je třeba něco změnit a to zjistíte právě tím, že budete svůj dozorce. Druhý krok je už reálně změnit žádané chování a vyměnit ho za něco lepšího (o tom někdy jindy).

 

Tim Ferriss: Pokud by sis měl představit sám sebe 10 let dopředu, jakou radu bys dal svému mladšímu já?
Mít mentora, někoho kdo vás směřuje, je klíčové. Bylo by možné, abyste si byli sami sobě mentorem? Proč by ne? Tahle otázka je zaměřená přesně na tohle.

 

Jordan Peterson: Mám nějaký cíl. Co *něco čeho si velice vážím* musím obětovat pro to, abych se dostal tam kam chci? Jinými slovy, jakou největší obět musím teď udělat, pro splnění svých cílů?
Dodnes si pamatuji na jednu z prvních úvah, které vznikly na konto téhle otázky. Idea byla taková: „je pro mě důležité, když mám střechu nad hlavou a jsem v bezpečí“. To je docela banální, základní lidská potřeba podle Maslowovi pyramidy. Co kdybych si ale udělal horší podmínky? Protože je pro mě bydlení důležité, vymyslel jsem, že budu bydlet v autě po dobu několika roků. Trošku neobvyklé? Padlé na hlavu je to, že jsem přesně kalkuloval kolik peněz bych ušetřil, jak bych řešil hygienu, co elektrika, jak bych si pral, atd. atd. Prostě jsem to analyzoval do detailu. Pamatuji si na svůj lišácký úsměv, který si představoval jak skvělý příběh pro vnoučata by to byl. Nechci, aby se z vás stal krab poustevníček, spíš když se dostanu k jádru té otázky. Každý den činíme oběti, některé velké, některé malé. Došlo mi, že svět funguje touto formou výměny, jinými slovy: nemůžu mít něco bez toho, aniž bych pro to něco neobětoval a platí, že čím větší oběť, tím větší výsledek. Babičky a dědečci tohle vědí už léta: „Ani kuře zadarmo nehrabe.“

 

Petr Němeček: Jaké tři věci tě bavily, když jsi byl malý?
Za tuhle otázku dávám kredit našemu obchodnímu řediteli. Myslím si, že je to skvělá otázka na odhalení toho, v čem byste mohli najít smysl. Řečeno jinak: najít to, co by vás bavilo a zároveň byste v tom mohli být skvělí. Tato myšlenka je postavená na tom, že jako malí vnímáme svět úplně jinak a právě to, že jste byli vystavování dané činnosti v útlém věku, vám dá výhodu nad ostatními.

 

Tim Ferriss: Strávil jsem dnešek lovením antilopy nebo králíka?
Čas od času se mi stane, že i když celý den pracuji, v podstatě jsem nic podstatného neudělal. Příklad by byl email. Pokud bych seděl celý den a odpovídal na emaily, tak se sice budu cítit produktivně, ale ruku na srdce, není to ta zásadní činnost, je to oddalování dělání toho, co zásadní je, ale třeba se mi do toho pouze nechce. Kam mířím? Vědět, co je důležité a co není, je jeden ze základů produktivity a tohle je otázka, nad kterou bys měl na konci dne reflektovat, abys zjistil jestli děláš to, co dělat máš.

 

Seth Godin: Co bys dělal, pokud bys věděl, že selžeš?
Často se lidi upínají na výsledek a tím volí „bezpečnou cestu“, což je jinak řečeno strach z toho „co když to nevyjde“. Strach je paralyzátor a ničitel snů. A na něj tato otázka střílí a efektivně ho eliminuje. Teď když je strach pryč z herního pole: co bys dělal, pokud bys věděl, že selžeš?

 

neznámý (nemůžu si vzpomenout): Co tě hluboce inspiruje?
Už od mala mě fascinovala armáda, pokud bys měl vyjmenovat všechny válečné filmy, garantuji ti, že jsem je viděl (ty dobré). Obdivoval jsem, jak jsou vojáci tvrdí, jak zvládají stres, jak dokáží ve víru boje udělat správné rozhodnutí, jaké silné pouto mezi nimi vznikne ve válce, jak dokážou tolerovat bolest, list by mohl pokračovat dál a dál, ale proto tu nejsme. Možná jste uhodli, inspiruje mě vojenský étos. Nebude to ani měsíc zpátky, co jsem poslouchal Dana Carlina mluvit o nacistickém Německu, konkrétně o německých aktivistech, kteří se aktivně snažili shodit Hitlerovský režim. Trest za takový čin byla smrt a to nejen jejich, ale smrt celé jejich rodiny. Samozřejmě každý věděl, co je čeká. A proto mě fascinuje, že i přes tohle všechno, to nezměnilo jejich morální kompas. Je složité se vžít do lidí z této doby, protože si nedokážeme představit hrůzy, se kterými se museli potýkat. Obětovat život sebe i celé rodiny pro svržení tyrana, který to dost možná ustojí bez „škrábanců“? To je sakramentské rozhodnutí. Možná tam ani tak nešlo o to, jak velké poškození Hitlerovi udělají, ale to, že se z nich po smrti stanou idoly a věřili, že více a více lidí je bude následovat. Je jisté, že tihle lidé jsou v mých očích hrdinové mezi hrdiny a jednoho dne bych chtěl mít takové morální základy, jako měli oni.

 

neznámý: Co je pro tebe nejdůležitější?
Ten, kdo mě zná osobně, určitě alespoň jednou tuhle otázku slyšel. Význam je jednoduchý znamená jak daná osoba přemýšlí, jaké má hodnoty, jestli je to etický člověk, takže takový otvírák do hlavy a srdce člověka.

 

Ouky douky, tak to bychom měli.

Mějte se krásně a zpívejte básně.

Těším se na další neděli.


TT


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů