Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Budoucnost / lidstvo?

Budoucnost / lidstvo?



Co nejvíc ovlivní budoucnost lidstva?

Elon Musk řekl, že to bude AI, vesmírné cestování a přechod na solární energii. Proč začínám s něčím, co řekl Elon Musk? Tento pozoruhodný chlapík mi zabral podstatnou část mozkové kapacity v tom smyslu, že jsem o něm psal závěrečnou práci do managementu.
Co si myslím já?

Fundamentálně to bude reformace vzdělávacího systému

Ten záměr by měl být dle mého takový, aby se mladí lidé rozvíjeli správným směrem. Správným směrem mám na mysli činnost, díky které budou benefitovat i ostatní – ne pouze ten, kdo ji vykonává. Řečeno jinak, iniciovat pozitivní změnu ve svém okolí. Jelikož si myslím, že má kvalita vzdělání přímý efekt na prostředí, ve kterém žijeme, tak si myslím, že tahle reforma (pokud skvěle zvládnutá) bude mít za následek značnou změnu k lepšímu. Velmi zjednodušeně. Co se bude dít, pokud se z průměrných studentů rázem stanou nadprůměrní, ze špatných studentů průměrní. Řečeno jinak. Pokud je možné vychovat další Elon Musky, domnívám se, že budoucnost lidstva je v dobrých rukou. Otázka která vyvstala: je lepší reformovat vzdělávací systém? A nebo vzít alternativní cestu?

Odpověď na kteroukoliv z těchto otázek není jednoduchá a byl bych blázen, pokud bych si troufal tvrdit, že znám řešení k tak komplexnímu problému. Zpátky k tématu kdy vám možná vrtá v hlavě „Co myslíš tou alternativní cestou?“

Alternativní cesta

Na internetu se za 20 let vynořili lidé jako Joe Rogan, Tim Ferriss, Seth Godin a další superhrdinové dle vlastního uvážení. Jde o to, že si vybudovali svoji platformu, díky které komunikují se světem a dělají ho lepším místem. V podstatě se dělí o svoje know-how a pro kohokoliv, kdo má k dispozici telefon a internet je jejich obsah ve vzdálenosti jednoho kliknutí. Boční fakt A.K.A. „bočák“. Joe Rogan a jeho podcast má sledovanost přes 400 000 000 lidí za měsíc. Pro kontext to znamená, že one-man-show má stejný dosah jako mainstreamové americké media domy, jako je např. CNN či FOX news. Co tím chci říct je to, že kdokoliv komu na tom dostatečně záleží, může vybudovat skupinu sledujících bez nutnosti vystupovat pod univerzitním zaštítěním, tak jako tomu bylo doposud. Samozřejmě bych doporučil míru sebereflexe spojené s pokorou. Příklad. Pokud jsem druhým měsícem na pozici realitního makléře, nebudu se profilovat jako expert, který chce učit ostatní. To by nedopadlo dobře, ale pro lidi co jsou specialisti v tom co dělají, jsou podcasty, blogy, videa a další media skvělý způsob, jak předat to co umí.

Pokud si říkáte, že je to strašně těžké, tak se vám moje odpověď nebude líbit. Ano, je to kurva těžké, jen proto, že nic smysluplného v životě není jen tak. Bez bolesti. I to nejkrásnější děťátko přichází na svět s obrovskou bolestí. Je to zákon přírody, který funguje na mnoha úrovních. Nooooo, ale abych skočil k tomu, co jsem chtěl říci, tak právě na tohle téma existuje skvělá esej od Kevina Kellyho 1000 true fans, kde je hlavní esencí, že jako umělec, zpěvák, spisovatel (jakákoliv další kreativní bytost) je cílem mít 1000 „true fans“. Tento „true fan“ je hardcore fanoušek, který pro vás udělá cokoliv. Bude spát pod širým nebem, jen aby dostal jako první lístky na koncert. Nechá si vytetovat na čelo naše jméno (to jsem možná přehnal). Koupí si každý náš produkt minimálně třikrát. Pokaždé, co je s rodinou na večeři, neříká nic jiného než jak jste skvělý. Jinými slovy, žere vás celým coulem a bude vás podporovat, ať se chumelí či nikoliv. Teze od Kellyho je taková, že stačí 1000 takových lidí na to, abychom si vydělali na živobytí. Bacha na Bacha, je nutné rozlišit živobytí a bohatsví. Živobytí je, že máme pokryté veškeré základní potřeby a něco málo navíc do prasátka. Bohatství na druhou stranu je, že budeme Elon Musk type of rich. To jest too rich to handle.

Pokud půjdu o pár vrstev hlouběji v našem pomyslném dole, tak dospěji k myšlence, že vzdělání bude určovat, jakým směrem se lidstvo vydá. Je fascinující čekat a pozorovat, kam se jako lidstvo vydáme. Pokud mě nesrazí autobus *knockonwood*, tak zažiji všechny tyhle šílenosti, které jsou predikovány. Každému nejspíš přijde logické, že čím větší vzdělání, tím větší výplata. Pro nevěřílky jsem si dovolil zveřejnit tento graf, který to potvrzuje.

Grafy jsou ale každému ukradené. Co se podívat na jinou metriku. Jako třeba kolik Elon Musků můžeme vychovat? Kolik velmi inteligentních lidí nenaplňuje svůj potenciál a tím lidstvo přichází o hodnotný příspěvek? O jaké možnosti se jako lidstvo necháváme připravit? Vážně mě trápí myšlenka na to, že nikdo další jako Elon tady nebude, po jeho smrti. Co s námi bude? Budeme se plácat na našem kulatém písečku? A nebo budeme ve vesmíru kolonizovat jiné slunečné soustavy? I když nejste nerd, tak vás trošičku musí ta druhá myšlenka rajcovat.

Možná to vnímám až zjednodušeně a ucházejí mi různé souvislosti. Každopádně se řídím jednoduchou matrou a to, že jednoduché věci fungují. Proto si myslím, že to všechno začíná tam, kde se rodí géniové, v plenkách. Ano, můžeme se bavit o tom, že školy nejsou pro takové mega-mysli stavěné, ale to je v pořádku, protože pro ně školy stavěné nemají být. To je pouhá minorita. Géniové budou měnit svět tak jako tak. Já se bavím o té většině, která by mohla díky skvělému vzdělání měnit svět. Vracím se k jednoduchosti a chci zdůraznit, jak vnímám důležitost celoživotního vzdělání. Hlásám jak je vzdělání důležité proto, abychom adaptovali myšlenku, že se budeme učit celý život. Ať chceme či nikolov, je to směr, kterým se vydáváme a ti, co na tuhle změnu nejsou připraveni, budou v nevýhodě. Mluvil jsem o umělé inteligenci. Ta začíná pomalu, ale jistě nahrazovat lidi. Co nás liší od strojů? To, co stroje nahradit neumí jako: lásku, empatii, kreativitu, slitování, odvahu a všechny krásné lidské vlastnosti.

Co nejvíc ovlivní budoucnost lidstva?

 

Until next Sunday

TT


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů